Yoga met puppy’s: ‘Zijn geen gebruiksvoorwerpen’

Puppy Yoga

Yoga met puppy’s wordt steeds populairder. Op sociale media komen veel video’s voorbij van mensen die aan yoga doen, terwijl ze omringd worden door jonge viervoeters. Is het een verstandig alternatief voor reguliere yoga?

Is het schadelijk voor de puppy’s 

De yogastudio’s, waar deze sessies worden aangeboden, zouden beweren dat de puppy’s kunnen socialiseren tijdens deze vorm van yoga. Dierenwelzijnsorganisatie VIER VOETERS zet hier vraagtekens bij. 

“Er zijn andere en betere manieren om een hond te socialiseren, in plaats van een volle klas met mensen die de puppy’s niet kennen”, vertelt een woordvoerder van VIER VOETERS. 

De jonge honden zouden zelfs gedragsproblemen kunnen ontwikkelen als ze zich vaak bang en overweldigd voelen. 

Ook je eigen hond meenemen naar een puppy-yoga sessie is volgens VIER VOETERS niet aan te raden. “Ook hier zit een hond in een situatie met mensen en honden die het dier niet kent. Je weet niet hoe de honden op elkaar, of op de situatie, reageren”, geeft de woordvoerder aan. “Er zit vast geen gedragstherapeut voor honden bij.” 

Wie let er op de veiligheid van de honden?

Ook is het voor stichting VIER VOETERS niet duidelijk of de puppy’s zich tijdens de yoga kunnen terugtrekken als zij dit willen, of ze toegang hebben tot drinkwater en wat er gebeurt als iemand zich ongepast gedraagt tegenover de honden. 

Ook betwijfelt de woordvoerder van de organisatie of de basisbehoeften van de honden tijdens een sessie altijd in de gaten wordt gehouden. Hij vraagt zich af of er altijd een toezichthouder aanwezig is of moet zijn. “Als je aan yoga doet sta je niet altijd even stabiel. Wat gebeurt er als er iemand op een hondje valt? Wie let daar op?”  

Is het verstandig? 

Organisatie VIER VOETERS benadrukt ook in te zien dat bezoekers van de yogalessen geen verkeerde bedoelingen hebben. Wel verzoekt de organisatie om de puppy-yoga niet op te zoeken. “Puppy’s zijn geen gebruiksvoorwerpen die gebruikt kunnen worden om een les leuk te maken. Yoga heeft jaren bestaan zonder puppy's erbij, dat ging ook goed.” 

Mocht je toch in contact willen komen met honden? Dan raadt de organisatie aan om bij dierenasielen in de buurt naar de mogelijkheden te vragen. “Er zijn heel veel asielen die mensen zoeken om honden uit te laten of hokken schoon te maken. Daar kun je je zeker voor aanmelden”, sluit hij af.

Meer over