Zaterdag in Radar Radio: Heeft een blauwlichtfilterbril nut?

30112018_bril_donker.jpeg

Zaterdag in Radar Radio gaat het over blauw licht. Het schijnt slecht voor je ogen te zijn en er zijn brillen die het filteren. Maar is blauw licht echt wel zo slecht voor je en hebben die brilletjes zin? Verder: je hebt tot 1 januari de tijd om te besluiten of je wilt overstappen naar een andere zorgverzekering. Welke keuzes moet je maken? Ook: Hoe zit het met kosten als je geld naar het buitenland wilt overmaken?

Hoe kies ik de beste zorgverzekering?

Je hebt het vast wel meegekregen: veel zorgverzekeringen verhogen volgend jaar hun premies. Tijd om te gaan shoppen, want je hebt tot 1 januari de tijd om je oude verzekering op te zeggen en tot 1 februari de tijd om een nieuwe af te sluiten. Wim Groot, hoogleraar gezondheidseconomie van de Maastricht University, geeft tips.

Blauwlichtfilterbrillen

Van vele kanten klinken er geluiden dat blauw licht slecht voor je ogen zou zijn. Uiteraard spelen brillenfabrikanten daar slim op in door glazen uit te brengen die dit licht filteren. Maar is blauw licht wel zo slecht en werken die brillen wel? We spreken met Tom van den Berg, natuurkundige bij het Nederlands Herseninstituut.

Geld overmaken naar het buitenland

Als je een bedrag onder de honderd euro wilt overmaken naar het buitenland, betaal je relatief hoge bankkosten. Hoe hoog mogen die kosten zijn en welke alternatieven zijn er? Betaalvereniging Nederland legt uit.

Erfenis: zuiver of beneficiair?

Je belt de energiemaatschappij om door te geven dat je schoonmoeder is overleden. Vervolgens wil de energiemaatschappij weten of je als erfgenaam de erfenis zuiver of beneficiair aanvaardt. Wat is het verschil en waarom wil de energiemaatschappij dit weten? We praten erover met Bernard Schols, hoogleraar notarieel recht van de Radboud Universiteit Nijmegen.