Zaterdag in Radar Radio: Maakt filter voor sigaret roken minder schadelijk?

780x439_sigaret_aankondiging.jpg

Zaterdag in de uitzending gaat het over het Finitar-filter. Dat zet je op een sigaret en daardoor zou je minder schadelijke stoffen moeten binnenkrijgen. Is dat zo? Verder: hoe veilig zijn mistapparaten in supermarkten en waar moet je op letten bij het huren van een auto in het buitenland?

Huurauto in het buitenland

Nog steeds blijven er veel klachten binnenkomen over huurauto's in het buitenland. Consumenten worden onder druk gezet bij de balie om extra verzekeringen af te sluiten en bij terugkomst blijkt er ineens schade aan de auto te zijn. Wat kan je doen voor een zorgeloze huurervaring?

Hoe veilig zijn mistapparaten in supermarkten?

In steeds meer supermarkten komen apparaten die mist vernevelen boven groente en fruit. Dat zou daardoor langer houdbaar moeten zijn, maar hoe groot is het risico op legionella? Hoe is het geregeld met de controle op die apparaten en het onderhoud?

Maakt filter voor sigaret roken minder schadelijk?

De Finitar wordt verkocht als een middel dat roken minder schadelijk maakt, maar is dat wel zo? Platform tabaknee.nl onderzocht het opzetstukje, dat onder meer teer, nicotine en koolmonoxide moet tegengehouden. De conclusie: de hoeveelheid teer die de roker binnenkrijgt wanneer hij het Finitar-filter gebruikt wordt weliswaar met zo'n 40 procent gereduceerd, maar blijft toch ruim dubbel zoveel als wettelijk is toegestaan.

Praat mee!

Luister elke zaterdag tussen 15.00 en 16.00 naar NPO Radio 1 of kijk mee via de livestream. Wil je zelf een tip doorgeven? Je kan meepraten in de NPO Radio 1 app of tweet met #RadarRadio.

Meer over