'Zeer kleine kans dat je de 'horrorteek' tegenkomt deze zomer'

hyalommatick-15-07-2019.jpg

De reuzenteek is naar Nederland is gekomen. Een vrouw heeft het dier aangetroffen in het Drentse dorp Odoorn. De reuzenteek gaat actief op zoek naar slachtoffers en achtervolgt deze rennend tot wel honderd meter.

Een vrouw uit Borger liet RTV Drenthe weten dat ze dagelijks teken uit haar paarden haalt, maar meteen zag dat dit een ander soort was. ‘Hij heeft heel lange poten en was vooral heel snel’, zegt ze. Het verschil tussen de reuzenteek en de gewone teek is dat de grote variant actief op zoek gaat naar mensen of dieren, kan rennen en zijn slachtoffers tot negen meter afstand kan zien.

Gestreepte pootjes

De beelden van de teek zijn door RTV Drenthe voorgelegd aan bioloog Arnold van Vliet van de Universiteit van Wageningen. Volgens hem lijkt het er sterk op dat het gaat om de reuzenteek vanwege de gestreepte pootjes, verder onderzoek moet dit uiteindelijk uitwijzen.

Dodelijk virus

De reuzenteek heeft eigenlijk ‘Hyalomma’ en heeft een voorkeur voor grote dieren als koeien, schapen en paarden. Hyalommateken komen uit Afrika en Azië. De afgelopen tien jaar zijn ze ook in Zuid- en Oost-Europa gezien. De teken zijn duidelijk groter dan de volop in Nederland voorkomende gewone teek, die de ziekte van Lyme kan veroorzaken. De hyalommateek kan het Krim-Congovirus bij zich dragen, wat bij mensen voor een ernstige en zelfs dodelijke koortsbesmetting kan zorgen.

‘Geen enkele aanleiding voor paniek’

De kans dat iemand in Nederland deze zomer een hyalommateek ofwel 'reuzenteek' tegenkomt is volgens de bioloog vrijwel nihil. De waarschijnlijkheid dat zo'n teek een ziekteverwekkend virus bij zich draagt is nog kleiner. Er is geen enkele aanleiding voor paniek, al lijkt het er wel op dat zondag in Drenthe een hyalommateek is gevonden, zegt bioloog van Vliet maandag.

Droge, hete zomer

Tot nu toe was Nederland te koud en te nat voor de hyalommateek, aldus van Vliet. Mogelijk heeft de droge, hete zomer van 2018 ervoor gezorgd dat de tekensoort kon overwinteren. Eerder deze zomer zijn in Duitsland ook al enkele reuzenteken gezien. Geen van de Duitse teken droeg een virus bij zich. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) denkt volgende week te kunnen zeggen of de Drentse teek besmet was, als het inderdaad een hyalommateek was.

‘Niet met blote handen aanraken’

De kans is groot dat de teek in Drenthe een eenling was, maar er kunnen meer hyalommateken in Nederland zijn. Wie denkt een reuzenteek te zien moet het beest niet met blote handen aanraken. Op tekenradar.nl staat meer informatie.

Bron: ANP / RTV Drenthe