background branding

'Zeldzame ontstekingen aan hart horen in bijsluiter Pfizer- en Moderna-vaccins'

09072021 vaccins.jpg

Ontsteking van de hartspier en ontsteking van het hartzakje worden opgenomen in de bijsluiter van de coronavaccins van Pfizer/BioNTech en Moderna als mogelijke bijwerkingen, zo laat het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) vrijdag weten. De aandoeningen kunnen in zeer zeldzame gevallen volgen op vaccinatie met een van de twee vaccins.

Het veiligheidscomité (PRAC) van het EMA heeft dat nu vastgesteld. Symptomen van de aandoeningen kunnen kortademigheid, een krachtige en eventueel onregelmatige hartslag (hartkloppingen) en pijn op de borst zijn.

Aantal meldingen

Ontsteking van de hartspier (myocarditis) of het hartzakje (pericarditis) kwam recent voor bij een relatief klein aantal mensen dat met een coronavaccin was geprikt. Bijwerkingencentrum Lareb heeft tot nu toe zestien meldingen van myocarditis en 42 meldingen van pericarditis gekregen na een coronaprik. 'Dat het optreedt ná vaccinatie betekent niet dat het vaccin altijd de oorzaak is', benadrukt het Lareb wel.

Soort vaccin

Het ging bij de meldingen bij het Lareb 38 keer om het vaccin van Pfizer/BioNTech en twintig keer om Moderna. Bij 28 meldingen was er sprake van een ziekenhuisopname.

Conclusies EMA

Het EMA concludeerde dat de gevallen zich voornamelijk voordeden binnen 14 dagen na vaccinatie, het vaakst na de tweede dosis en veelal bij jongere mannen. Er zijn vijf sterfgevallen in de Europese Economische Ruimte (EER) geconstateerd, van mensen die al ziek waren of een hoge leeftijd hadden.

Totale aantal vaccinaties

Er zijn in ons land inmiddels zo’n 12 miljoen vaccins van Pfizer/BioNTech en 1,3 miljoen van Moderna gegeven.

Bron: ANP