Zelf belastingaangifte doen steeds populairder

Nederlanders vullen dit jaar massaal zelf hun belastingaangifte in, omdat de aangifte eenvoudiger is geworden. De Consumentenbond waarschuwt iedereen de vooraf ingevulde gegevens goed te controleren.

Volgens de Consumentenbond is 5 procent van de mensen die al aangifte heeft gedaan op onjuiste gegevens gestuit. De fouten zitten meestal in het banksaldo of de hypotheekrente. Als er iets niet klopt bij de ingevulde gegevens, zijn deze fouten nog te herstellen, totdat de fiscus de definitieve aanslag oplegt. Consumenten kunnen op de computer de verstuurde aangifte zo nodig opnieuw openen, aanpassen en weer insturen.

Bart Combée, directeur van de Consumentenbond, benadrukt: 'De fouten laten zien hoe belangrijk het is de aangifte goed te controleren. Ook al heeft  de fiscus het voorwerk gedaan, je bent zelf verantwoordelijk voor het eindresultaat. Niet ongezien indienen dus.' De fiscus vult al langer vooraf gegevens in van belastingaangiftes. De vooraf ingevulde aangifte is dit jaar uitgebreid met onder meer bank- en spaargegevens en de waarde van effectenportefeuilles.

Op de website van de Consumentenbond staat meer belastinginformatie. Zowel leden als niet-leden kunnen een gratis Minigids Belastingaangifte aanvragen, waarin veelgestelde vragen worden beantwoord en handige tips staan om de jaarlijkse aangifte te lijf te gaan. Je kunt de Minigids Belastingaangifte aanvragen tot en met 24 maart 2013.

Bron: Consumentenbond