Zelf wc-reiniger maken? Goedkoop, simpel én duurzaam

200803 toilet.jpg

Wist je dat je in een handomdraai je eigen toiletblokjes kunt maken voor een fractie van de prijs van wc-reiniger uit de supermarkt? Het enige wat je nodig hebt is natriumbicarbonaat, citroenzuur en een paar ijsblokjesvormen.

Collega Marjolein leeft al enkele jaren met haar gezin vrij van plasticafval. En dat hoeft niet moeilijk te zijn, verzekeren de tips en recepten op haar instagramaccount @marjoleindoetgroen

Zo kun je veel producten eenvoudig zelf maken, wat ook voor je portemonnee scheelt. Door je eigen toiletblokjes te maken, mijd je ook de schadelijke chemicaliën in sommige producten.

Eenvoudig recept

Dit heb je nodig om 45 toiletblokjes te maken: 

  • 500 gram natriumbicarbonaat
  • 225 gram citroenzuur
  • 50 druppels etherische olie (naar keuze en optioneel)

Meng alles door elkaar in een grote bak. Druppel er voorzichtig een klein beetje water doorheen, zodat het wat korrelig wordt. Je zult merken dat het een beetje sist. 

Verdeel het mengsel over je ijsklontjesvorm en druk stevig aan. Laat het een nachtje uitharden en voilà! 

Gooi een blokje in je wc. Laat het bruisen totdat het is opgelost en borstel de pot schoon. Bewaar de rest van je blokjes in een afgesloten pot.

Goedkoopste manier

Tip: Koop je natriumbicarbonaat (zuiveringszout, baking soda of dubbel koolzure soda) voor een paar euro in grootverpakking. Niet om te eten, maar wel prima om je huis mee te poetsen. 

Dat scheelt met de kleine potjes die je bij de bakproducten kunt krijgen. Dat product is perfect gezuiverd en gecheckt om in je eten te verwerken, maar dan ook heel duur.