Zelfrijdende auto's mogen de weg op zonder bestuurder

auto-010719.jpg

Zelfrijdende auto's mogen vanaf maandag de weg op zonder dat een bestuurder aan boord is. Voor zulke testritten gelden nog wel voorwaarden. De minister van Infrastructuur moet eerst toestemming hebben gegeven, en die komt er pas als de uitvoerder duidelijk heeft gemaakt dat er genoeg is gedaan voor de verkeersveiligheid.

'Het gaat om experimenten met voertuigen waarbij de bestuurder zich buiten dat voertuig bevindt, zoals een zelfrijdend ov-busje met een operator op afstand', legt het ministerie van Infrastructuur uit. Een rijdende wegafzetting, is een ander voorbeeld.

Tot nu toe mochten zelfrijdende voertuigen alleen de weg op met een bestuurder achter het stuur, om in te kunnen grijpen in geval van nood.

Hoe is de ervaring in een zelfrijdende auto?

Hoe eng is het om in een zelfrijdende auto te rijden terwijl er helemaal niemand achter het stuur zit? Radar ging de uitdaging aan en mocht als enige Nederlandse media met een zelfrijdende auto op pad in Las Vegas. Eerder bleek dat Nederland het land is dat het best is voorbereid op de komst van zelfrijdende auto's.

Bron: ANP