Ziek en de werkgever van je bijbaantje wil dat je zelf vervanging regelt: mag dat?

Ziek Gemeld Op Werk Vervanging

Stel je bent ziek en je meldt je netjes op tijd af voor je dienst bij je bijbaan. Uitzieken is het enige waar je aan denkt, maar wat als je werkgever vraagt om zelf vervanging te regelen? Mag dat zomaar, en wat als er naar je symptomen wordt gevraagd?

Verschil tussen contracten

Volgens arbeidsrechtadvocaat Irene van de Kerkhof is het afhankelijk van wat er afgesproken is in je contract. “Sommige bijbaantjes worden gegoten in een zzp-schap. Dan gaat het om een opdrachtovereenkomst in plaats van een arbeidsovereenkomst. Daar kan nog weleens instaan dat je verplicht bent om vervanging te regelen”, vertelt de advocaat. 

Maar vaak is dat niet het geval. Bij de meeste bijbaantjes ben je als werknemer in dienst, en is er sprake van een arbeidsovereenkomst. “Dan geldt: ziek is ziek. Het behoort dan tot de werkgever om eventueel vervanging te regelen.” 

Uitzieken dus, maar dit is niet altijd het geval bij een bijbaan. De last van vervanging regelen wordt soms toch bij de werknemer gelegd. Jurre werkte bij een supermarkt, en moest zelf vervanging proberen te regelen wanneer hij ziek was. “Als ik vervolgens niemand kon vinden, dan was het uiteindelijk wel prima. Maar ze probeerden je het eerst wel zelf te laten regelen. Stel dat ik om twaalf uur moest werken, en werd om acht uur ziek wakker, dan zeiden ze: ‘kijk eerst even of iemand anders voor je kan werken voordat je je afmeldt’”, vertelt hij. 

Hier moet je op letten als je je ziek meldt

“Kijk altijd naar wat de verzuimregels zijn die gelden binnen het bedrijf”, vertelt advocaat Van de Kerkhof. Kijk bijvoorbeeld naar via welke manier je je ziek moet melden (telefoon, mail) en voor welk tijdstip. Een bedrijf kan bijvoorbeeld vragen om je altijd voor een bepaald tijdstip ziek te melden. “Als je die regels opvolgt, dan geldt in principe dat je ziek bent.”

Vervolgens kan het natuurlijk zijn dat de werkgever hier twijfels bij heeft. “In dat geval is het aan de werkgever om de werknemer naar de bedrijfsarts te sturen. De werkgever is namelijk geen medicus, en mag daar in principe geen oordeel over vellen”, legt ze uit. Wanneer een werknemer naar de bedrijfsarts wordt gestuurd, mag je die uitnodiging niet weigeren. Een bezoek aan de bedrijfsarts is dan verplicht, anders loop je het risico dat je loon wordt opgeschort. 

Ook vragen naar waar je last van hebt mag de werkgever niet doen volgens de arbeidsrechtadvocaat. “Het enige wat de werkgever op dat gebied mag doen is vragen wanneer je weer beter denkt te zijn, en op welk nummer je te bereiken bent. De werknemer bepaalt dus of hij ziek is”, aldus Van de Kerkhof.

Meer over