Ziekenhuizen delen kosten door medicijnen samen te kopen

medicijnkosten879.jpg

Acht academische ziekenhuizen in Nederland gaan samen dure medicijnen kopen, om op deze manier de kosten van enkele dure middelen te drukken. Om te beginnen kopen zij samen een immunotherapie tegen kanker, bevestigt belangenvereniging NFU na berichtgeving in het Financiële Dagblad tegenover NOS.

Het plan is om ook samen ontstekingsremmers in te kopen. De ziekenhuizen die samen gaan werken zijn het AMC en het VU Medisch Centrum in Amsterdam, het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam en de UMC's in Utrecht, Leiden, Groningen, Nijmegen en Maastricht.

Forse stijging kosten

De afgelopen jaren zijn de medicijnkosten voor de academische ziekenhuizen flink toegenomen. Zo zijn de medicijnkosten van het Erasmus MC sinds 2010 gestegen van 100 naar 180 miljoen per jaar. De oorzaak hiervan zijn vooral de hoge kosten voor nieuwe middelen tegen kanker.

Over de prijs van nieuwe kankermedicijnen wordt regelmatig gediscussieerd. Zo gaven deskundigen twee weken geleden in het tv-programma De Wereld Draait Door aan dat kankerzorg onbetaalbaar wordt als de productie en ontwikkeling niet anders wordt georganiseerd.

Bron: NOS