Zijn bacteriofagen een goed alternatief als antibiotica niet meer werken?

doktersvanmorgen-bacteriofagen-171024.jpg

Doordat antibiotica zoveel worden gebruikt, worden steeds meer bacteriën resistent voor antibiotica. De Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) waarschuwt dat antibioticaresistentie 'alarmerende proporties' heeft bereikt. In het AVROTROS-programma Dokters van Morgen wordt aandacht besteed aan twee mogelijke oplossingen: zogenaamde bacteriofagen, oftewel virussen die bacteriën kunnen bestrijden, en poep.

In het ergste geval kunnen mensen straks weer overlijden aan een simpele blaasontsteking, omdat antibiotica niet meer werken. Voordat het zover is, moeten er nieuwe medicijnen zijn ontwikkeld om bacteriën te bestrijden die resistent zijn geworden.

In Dokters van Morgen aandacht voor bacteriofagen. Dit zijn virussen die bacillen kapotmaken en zich niets aantrekken van de resistentie van een bacil. Al aan het begin van de twintigste eeuw is ontdekt dat deze nuttige virussen infecties kunnen bestrijden. Toch zijn fagen in vergetelheid geraakt.

Succesvolle behandeling met bacteriofagen

In Georgië wordt al wel jaren met bacteriofagen gewerkt omdat antibiotica niet beschikbaar waren. Veel patiënten worden daar tegenwoordig succesvol met de fagen behandeld. Dokters van Morgen neemt patiënten die in Nederland uitbehandeld zijn mee naar Georgië, waar bacteriofagen wellicht de uitkomst bieden.Hoe pak je een behandeling met bacteriofagen aan?

Dokters van Morgen met Antoinette Hertsenberg

In Dokters van Morgen ook aandacht voor poeptransplanties. In het Amsterdams Medisch Centrum (AMC) onderzoeken artsen of poep van een gezonde donor, patiënten met darmaandoeningen kan genezen. De eerste resultaten zijn veelbelovend.Meer informatie over de uitzending van Dokters van MorgenDokters van Morgen, dinsdag 24 oktober, 21.25 uur, NPO 1