Zijn e-sigaretten gevaarlijk? Trimbos reageert

E-sigaretten lijken een veiliger alternatief voor roken, maar de laatste tijd wordt steeds meer duidelijk dat ook daaraan risico's kleven. India gaat de e-sigaret verbieden en de Amerikaanse staat Michigan heeft een verbod aangekondigd voor e-sigaretten met een smaakje. Volgens Amerikaanse media zijn door de sigaret twaalf doden gevallen en zijn honderden mensen met longklachten opgenomen in het ziekenhuis.

Het Trimbos-instituut beantwoordde na de uitzending kijkersvragen. Kijk dat gesprek over e-sigaretten terug.

Een e-sigaret, ook wel de 'vaper' genoemd, bestaat uit meerdere delen: een batterij, mondstuk en reservoir waar vloeistof in moet. In deze vloeistof zit een smaakstof en nicotine. Er zijn honderden smaken beschikbaar, van ansjovis tot appeltaart. Ongeveer 3 procent van de Nederlanders gebruikt weleens zo'n e-sigaret.

Is een e-sigaret schadelijk?

Esther Croes van het Trimbos-instituut vertelt dat er weinig bekend is over de langetermijneffecten van e-sigaretten. Volgens Croes zorgen de sigaretten in de Verenigde Staten voor problemen vanwege de illegale vloeistof THC die gebruikt wordt. Het product is dan opgelost in olie en daardoor vervuild geraakt. In Amerika zijn al doden gevallen door e-sigaretten met THC.

Verkopers claimen dat e-sigaret gezonder is, klopt dat?

Verkopers van de elektronische sigaretten stellen dat de vapers veel minder schadelijk zijn dan 'gewone' sigaretten. De verkopers baseren zich op informatie van de Engelse overheidsorganisatie Public Health England.

Inmiddels zijn er tal van andere onderzoeken die erop wijzen dat er wel een gezondheidsrisico is. Croes vindt dat er meer studies moeten komen naar het verband tussen e-sigaretten, hart- en vaatziekten en kanker.

Over e-sigaretten is dus nog veel onduidelijk. Radar is daarom benieuwd naar jouw ervaring. Die kun je delen via de vragenlijst e-sigaretten: verbieden of prima stophulp? We zijn ook benieuwd naar je mening over bijvoorbeeld een verbod, en die kun je ook kwijt via de vragenlijst, óók als je zelf geen ervaring hebt met e-sigaretten.

Populariteit onder jongeren

Veel jongeren experimenteren met de elektrische sigaret. De markt richt zich ook specifiek op die doelgroep, en brengt vapers uit met allerlei lekkere smaakjes. In 2017 hebben méér scholieren van twaalf tot en met zestien jaar weleens een elektronische sigaret of shishapen gebruikt (28%) dan een gewone sigaret (17%). Er zijn steeds meer aanwijzingen dat kinderen door e-sigaret vervolgens ook overstappen op een 'gewone' sigaret.

Forumreacties

6
  • Door Radar

E-sigaretten lijken een veiliger alternatief voor roken, maar de laatste tijd wordt steeds meer duidelijk dat ook daaraan risico's kleven. Het Trimbos-instituut komt daarover vertellen in de studio. Radar maandagavond 30 september 2019 om 20:30 op NPO 1

  • Door BL2

Mijn heeft de mond vol over allerlei vormen van luchtverontreiniging, maar wel roken alsof je een schoorsteen bent. Of dit nu een echte sigaret is of een surrogaat, het blijft een DODELIJKE hobbij.

  • Door ZoomZoom

Dat getal van 77% van die vrouw van het Trimbos instituut is geen betrouwbaar getal: De mensen rapporteren zelf wat ze wel of niet geconsumeerd hebben. De zieken zijn vooral jongeren. Het is heel makkelijk te begrijpen dat sommige jongeren die illegale THC producten gekocht hebben dat niet durven toe te geven. Zeker als mama of papa er naast staat. In andere woorden, het kan best zijn dat 100% van de sterfgevallen het gevolg zijn van illegaal THC producten die op straat gekocht zijn. Dat dit niet duidelijk is gemaakt door die vrouw van het Trimbos Instituut is zeer slordig. Onwetenschappelijk noem ik het. Begeleiding bij het stoppen met roken is natuurlijk zeer verstandig maar de medische hulpmiddelen (Nicotine pleisters, kauwgom etc) zijn velen malen duurder dan E-sigaret vloeistof. Daar zijn grote commerciële belangen achter. Het farma industrie heeft dus zeer groot belang bij het demoniseren van E-sigaretten en dat is helaas al terug te vinden in research papers die betaald zijn door het farmaceutische industrie. Pas dus op met het klakkeloos overnemen van informatie, zelfs als het komt van het Trimbos Instituut.