Zijn goedkope lichttherapielampen duurkoop?

Ongeveer 3 procent van de Nederlanders heeft last van een winterdepressie. Om dit te verlichten, kun je een lichttherapielamp aanschaffen. Zijn de goedkopere versies even goed als de duurdere varianten? Radar zoekt het voor je uit.
Een goede lichttherapielamp kopen
Een lichttherapielamp is te vinden vanaf twintig euro. Deze prijs kan oplopen tot enkele honderden euro’s. Douwe van Tuinen, psycholoog en behandelaar bij het UMC Groningen, zegt tegen Radar dat de lampen goedkoper zijn in de zomer. ’Een goede koop je dan al voor vijftig euro."
Je kunt dus zelf een betaalbare lichttherapie lamp kopen en thuis gebruiken. Maar waar moet je op letten als je er eentje wilt aanschaffen?
‘’Voor een goede lichttherapielamp dient de UV-straling uitgefilterd te zijn", zegt Van Tuinen. "De lamp dient 10.000 lux te geven op een ruime afstand zodat de patiënt niet bovenop de lamp hoeft te zitten.”, zegt Van Tuinen. Lux (wat 'licht' in het Latijn betekent) is de hoeveelheid licht op een bepaald oppervlak.
Echt daglicht van de zon kan tot 150.000 lux zijn. Een lichttherapielamp is niet zo sterk en daarom moet je er langer gebruik van maken. Let op als je een sterke lamp van bijvoorbeeld 20.000 lux koopt. Die zijn vaak erg fel en ook is er nog niet bekend of deze sterke lampen bijwerkingen hebben.
Symptomen van winterdepressie
Voordat je een lamp aanschaft, wil je natuurlijk zeker weten of het mogelijk de oplossing is voor jouw problemen. Hoe weet je of je een winterdepressie hebt?
Iemand met een winterdepressie is vaak moe en somber. Ook wil deze persoon meer slapen en meer eten. Ook zie je vaak dat mensen minder zin hebben in sociaal contact en het moeilijk vinden om mee te doen aan activiteiten. Als deze klachten ieder jaar weer samen met andere depressieve klachten terugkomen, kan er sprake zijn van winterdepressie. Daarvoor kun je het best naar je huisarts gaan.
De oorzaken van winterdepressie
De oorzaak? Doordat er weinig en zwak daglicht is, raakt het stofje in de hersenen dat voor de aanmaak van slaap (melatonine) zorgt, in de war. Het lichaam blijft dan door te weinig licht melatonine aanmaken en hierdoor blijft de persoon slaperig, somber en vermoeid. De een is hier vatbaarder voor dan de ander.