background branding

Zijn we écht welkom bij Liegebeest van het jaar De Kloeke Kip? | Radar checkt

'Eerlijke kip, met focus op het welzijn van het dier', staat op de website van pluimveebedrijf De Kloeke Kip. 'Onzin', zegt Wakker Dier.  'Het bedrijf heeft plofkippen en wil daarin groeien. Dat heeft niks met dierenwelzijn te maken. Een terechte winnaar van de Liegebeestverkiezing 2020', aldus Wakker Dier. De Kloeke Kip is het hier niet mee eens en nodigt iedereen uit om een kijkje te nemen op het bedrijf. Fons Hendriks grijpt zijn kans en gaat langs bij de kippenboer om met eigen ogen te zien hoe het er aan toe gaat bij De Kloeke Kip in Radar checkt. 

Fons gaat zonder afspraak langs bij het bedrijf. Boer Jan Kuijpers van De Kloeke Kip is verbaasd door zijn komst, maar heeft wel even tijd om Fons een rondleiding te geven. Op dit moment heeft het bedrijf vier stallen met in iedere stal 64.000 plofkippen. Een plofkip leeft niet langer dan zes weken en wordt zo zwaar dat zijn eigen poten zouden kunnen breken. 

Ontsmet en met een overall aan gaat Fons de stal in. In broedramen worden de kuikens in het ei ontwikkeld. De eieren worden vlak voordat ze uitkomen in de stal gelegd zodat de kuikens daar uit het ei komen. In de stal is het warm en klinkt het geluid van duizenden pasgeboren kuikens. Ze liggen allemaal bij elkaar onder de lampen. 

'Ik vind het geen plofkip'

'Maar dit kuikentje is toch een plofkip?', vraagt Fons. Boer Kuijpers: 'Ik vind het geen plofkip, het is juist de kunst om de kip niet te laten ploffen. Deze kippen kunnen alles doen wat ze moeten doen om een gezonde kip te zijn. Een kip die niet kan lopen, kan ook niet eten en drinken', aldus de boer. 

'Maar deze kuikens zijn niet bij hun moeder', merkt Fons op. Kuijpers legt uit dat dat het anders niet mogelijk is om de kippen gezond te houden. 'We willen graag de kippen zonder antibiotica groot laten worden en daar zijn wij op deze manier goed toe in staat', aldus de boer. 

Wakker Dier niet langs geweest

Boer Kuijpers begrijpt niet dat zijn familiebedrijf door Wakker Dier tot Liegebeest van 2020 is gekozen. 'Ze zijn hier nog nooit langs geweest. Wij hebben hen ook nog nooit uit kunnen leggen op welke manier wij kippen houden', zegt de boer. Boer Kuijpers nodigt Wakker Dier nogmaals uit om te komen kijken. 

Fons gaat naar Wakker Dier met de vraag waarom De Kloeke Kip tot Liegebeest is gekozen. Anne Hilhorst van Wakker Dier: 'Het bedrijf heeft een kwart miljoen plofkippen en op hun website zegt het bedrijf diervriendelijk te zijn, dat kan in onze ogen niet. De consument koopt mede om die reden hun kip en dat klopt niet.' 

'Kloeke Kip moet website aanpassen'

Wakker Dier is wel van plan om een bezoekje te brengen aan de Kloeke Kip. 'En als de boer vervolgens zijn website aanpast en op een eerlijke manier communiceert, dan is hij ook geen liegebeest meer', aldus Hilhorst.
 

Forumreacties

25
  • Door Radar

Pluimveebedrijf De Kloeke Kip is de winnaar van de Liegebeestverkiezing 2020. De Kloeke Kip is het hier niet mee eens en nodigt iedereen uit om een kijkje te nemen op de kippenboerderij. Fons Hendriks grijpt zijn kans en gaat langs bij de kippenboer om met eigen ogen te zien hoe het er aan toe gaat bij de Kloeke Kip in Radar checkt. Meer over dit onderwerp: https://radar.avrotros.nl/uitzendingen/gemist/item/zijn-we-echt-welkom-bij-liegebeest-van-het-jaar-de-kloeke-kip-radar-checkt/

  • Door juliomariner

Oei gevaarlijke opmerking breien gezien de banden van de presentatrice met allerlei dierenrechten organisaties. Ik heb hier een duidelijke mening over maar die hou ik ff voor mij.

  • Door FritzTheCat

Geld van de Postcodeloterij aan Wakker Dier met terugwerkende kracht terugvorderen. Clubje valt in de categorie krakers, Oxfam en hulpclubje Plan.