Zilveren voorwerpen en chromen deurklinken poets je zo

020821 Zilver poetsen.jpg

Hoe goed je ook voor je zilveren sieraden en bestek zorgt, na verloop van tijd zullen ze toch verkleuren. Ook deurbeslag uit chroom kun je schoonmaken en zijn oorspronkelijke glans teruggeven. Zo ga je te werk.

Fijn zilver in een open juwelendoosje of rekje, kan een intensievere reiniging nodig hebben: door de blootstelling aan zonlicht en lucht, kan het zilver gaan aanslaan. Hoewel het niet mogelijk is om helemaal van aanslag en verkleuring af te komen, kun je je zilver wel weer laten glimmen. 

Maak een sopje

Er is zilverpoets op de markt voor zowel kostbaar antiek als gloednieuw sterling zilver. Maar je kunt ook eenvoudig zelf je reinigende middelen maken, waarmee je ook je metalen deurklinken kunt schoonmaken. Probeer eens een van deze sopjes (afhankelijk van hoe hardnekkig je wil schoonmaken):  

  • Afwasmiddel en zuiveringszout (baking soda): meng enkele druppels van een mild (ecologisch) afwisselmiddel met twee eetlepels zuiveringszout in een kom met lauw water. Voor zilver dat alleen maar wat dof en filmig is, en dus niet verkleurd, kun je het zuiveringszout hier weglaten.
  • Azijn, water en zuiveringszout: meng een half kopje witte azijn met twee eetlepels zuiveringszout in een kom met lauw water. 
  • Véél zuiveringszout: Voor zilver dat sterk is aangetast maak je een pasta van drie delen zuiveringszout op een deel water

Je kunt je sopje op twee manieren gebruiken:

  • Onderdompelen: Leg je zilveren voorwerpen in het badje en laat ze twee tot drie uur weken. Voor je deurbeslag lukt dit natuurlijk niet.
  • Inwrijven: Dop een zachte, wat vochtige (schone) doek in het sopje en wrijf je voorwerpen ermee in. Belangrijk is dat je je sieraden, bestek of deurklinken eerst nat maakt, én dat je op en neer wrijft. Als je in cirkels wrijft op een droog voorwerp, kun je fijne krasjes benadrukken. Gebruik zeker geen papieren handdoekjes. Werk de pasta in de spleten en draai de doek om als het grijs wordt. 

Spoel je voorwerpen na het schoonmaken af met koud water en droog ze met een zachte doek. Wrijf ook nu liefst op en neer. Draai de doek regelmatig om, zodat er geen aanslag op het voorwerp achterblijft. 

Roest op je deurklinken?

Met aluminiumfolie kun je roest op chroom verwijderen. Maak een prop en zorg dat voornamelijk de glimmende kant aan de buitenkant zit. Maak het deurbeslag nat en ga er met de prop over. Je zult zien dat er een kleine chemische reactie ontstaat. Spoel af met water en droog af.

Hoe kan ik aanslag op mijn zilveren juwelen voorkomen?

Natuurlijke verkleuring is onvermijdelijk, maar er zijn enkele trucs om ervoor te zorgen dat je zilveren sieraden niet zo snel hun glans verliezen. 

  • Bewaar elk zilveren sieraad in zijn eigen anti-aanslagzakje op een koele, droge plek.
  • Stop een stukje krijt in een anti-aanslagzakje om vocht uit de lucht te helpen halen.
  • Draag je wel eens parfum? Doe je juwelen pas om na het parfumeren, om te voorkomen dat je parfum aan je zilver blijft hangen. 
  • Belangrijkste en eenvoudigste tip: draag je zilver. Wrijving vertraagt het aanslaan. Hoe meer je het draagt, hoe meer het zal glanzen. En zilveren juwelen zijn er om te dragen, toch?

Hier lees je meer tips over het schoonmaken van sieraden.