Zit jouw badspons of loofah vol met bacteriën?

Loofah Klein

Gebruik jij onder de douche een spons om te wassen of te scrubben? Je kunt je er heerlijk mee insoppen en het is goed voor de huid, maar het ding kan ook vol bacteriën zitten. Daarom moet je de spons regelmatig vervangen om hygiënisch te blijven, net als bijvoorbeeld je tandenborstel. Hoe lang kun je wassen met je spons?

Voordelen van een badspons of loofah

Misschien heb je zelf zo’n pluizige bol, of spons aan een touwtje in de douche hangen. Helemaal geen gek idee, want de structuur van de spons helpt bij het verwijderen van vuil, olie en dode huidcellen. Hierdoor is je huid weer glad en fris.

Ook neemt de spons gemakkelijk zeep of douchegel op, waardoor je met een beetje je hele lichaam in kunt soppen. Alles bij elkaar genomen kan de spons je helpen om ontspannen te douchen. Maar hoe schoon is de spons die je over je hele lichaam wrijft?

Lang niet zo schoon als het lijkt

Er bestaat een grote kans dat jouw badspons of loofah een ware broedplaats voor bacteriën is geworden. In het Journal of Clinical Microbiology werd een onderzoek gepubliceerd waarin de groei van bacteriën werd onderzocht. Daaruit bleek dat er in één nacht al bacteriële overgroei kan plaatsvinden. 

De spons wordt vaak na het douchen nat opgehangen in een badkamer die vaak zelf ook warm en vochtig is. In de gaatjes en de vouwen van de spons kunnen bacteriën onder die omstandigheden perfect groeien. Datzelfde geldt ook voor schimmel.

Als jij je huid scheert onder de douche en daarna een vieze spons gebruikt, komen de bacteriën mogelijk in aanraking met kleine wondjes. Dat kan leiden tot een geïrriteerde huid of zelfs infectie.

Hoe vaak moet je je douchespons vervangen?

Omdat je spons of loofah zo snel ‘vies’ wordt, is het een goed idee om deze regelmatig te vervangen. Een douchespons van plastic zou elke vier tot zes weken vervangen moeten worden, zegt dermatoloog J. Matthew Knight tegen Woman’s Health.

Sommigen gebruiken ook natuurlijke zeesponzen of een spons gemaakt van de luffa-plant. Deze moeten vaker vervangen worden: ongeveer elke drie tot vier weken.

Om ervoor te zorgen dat jouw spons zo lang mogelijk fris blijft, wring hem zoveel mogelijk leeg na gebruik. Leg deze vervolgens op een plek waar deze goed kan drogen, bijvoorbeeld bij een open raam, of in direct zonlicht. Kortom, hoe sneller de spons droogt, hoe minder tijd er voor bacteriën is om te groeien.

Je kunt ook je spons in de magnetron schoonmaken, stelt Columbia University. Net als een keukenspons, kun je een natte badspons zonder metaal drie minuten in de magnetron leggen. De hoge temperatuur doodt dan bacteriën. Blijf toch controleren of je tekenen van schimmel in je spons of loofah ziet, of dat hij niet meer fris ruikt.

Bron:
- Journal of Clinical Microbiology
- Columbia University