Zitten er minder vitamines in gesneden groenten en fruit?

Supermarkten puilen uit met plastic bakjes gesneden groenten en fruit. Niet alleen slecht voor het milieu, maar hoe zit het met de versheid van die producten? Zitten er net zoveel vitamines in als in ongesneden groenten en fruit?

Die vraag mailde Fera naar Radar. Ze vindt het jammer dat supermarkten die voorgesneden producten verkopen, omdat het allemaal 'makkelijk' moet. 'Zo zonde. Je kan het ook vers kopen en zelf klaarmaken. Het is zo jammer van de vitamines en je moet ook weleens wat weggooien, want het is al gesneden.' Naast het mogelijke verlies aan vitamines vraagt Fera zich ook af of gesneden producten wel goed voor onze gezondheid zijn. 'Ik zag op TV Monde dat ze een soort bleekmiddel in die bakjes doen die kankerverwekkend is. Is dat zo? Dat vind ik toch wel zorgwekkend.'

Kwaliteit gaat achteruit

Radar legt het voor aan Eelke Westra, specialist op het gebied van verse groenten en fruit en verbonden aan de Wageningen Research. 'De kwaliteit van groenten en fruit gaat achteruit als je erin snijdt. Je maakt namelijk de celstructuur stuk.'

Veilig om te eten

Toch hoeven we ons geen zorgen te maken om onze gezondheid met de voorgesneden groenten en fruit. 'De verpakkingen worden zo gemaakt dat er geen zuurstof in de bakjes zit. Er wordt inderdaad wel een stof toegevoegd waardoor de inhoud langer goed blijft, maar dat zijn geen bleekmiddelen.' Westra legt uit dat het toevoegen van bleekmiddelen verboden is in de Europese Unie. 'De industrie heeft eigen protocollen voor voedselveiligheid en er is ook duidelijke wet- en regelgeving in Nederland en de Europese Unie. De producten zijn dus veilig om te eten.'

Vitamineverlies valt mee

Als je voorgesneden fruit koopt, zitten er wel minder vitamines is dan in ongesneden fruit. 'Het verlies valt echter heel erg mee. De hoeveelheid vitamines lopen terug naarmate fruit ouder wordt. Dat geldt ook voor de ongesneden appel die al drie weken op de fruitschaal ligt.'