Zo blokkeer je advertenties met een adblocker

adblocker-advertentie-blokkeren-06022020.jpg

Surfen op het internet gaat tegenwoordig niet meer zonder advertenties voorgeschoteld te krijgen. Nieuwsartikelen zijn omringd met pop-ups en video's kun je pas bekijken nadat je twee reclames hebt gezien. Een zogeheten 'adblocker' kan uitkomst bieden. 

Hoe werkt dit precies? Hoe krijg je deze gedownload? En wat zijn de voor- en nadelen?

Websites volgen je surfgedrag

'Op het internet word je constant gevolgd aan de hand van trackers, die websites met name gebruiken om de statistieken van hun eigen site te kunnen volgen', aldus techdeskundige Danny Mekić. Naast dat de trackers worden gebruikt om het surfgedrag van bezoekers te monitoren, worden ze ook ingezet om gepersonaliseerde advertenties aan te kunnen bieden. 

Websites bieden advertentie-aanbieders (zoals Facebook en Google) de mogelijkheid om zo'n tracker te plaatsen. Deze software probeert te achterhalen wie je bent, wat je doet en waar je aan denkt. Als jij een schoenenwinkel met een advertentietracker bezoekt, benadert die schoenenwinkel bijvoorbeeld Facebook dat die jou wel als doelwit ziet om meer advertenties aan te laten zien. Op deze manier krijgt Facebook gegevens in handen dat jij een schoenenwinkel hebt bezocht en krijg je vervolgens op Facebook advertenties voor schoenen te zien. 

Zo check je welke websites en apps je gegevens delen met Facebook

Adblocker blokkeert advertenties en dataverzameling

'Adblockers zijn eigenlijk bedoeld om advertenties tegen te houden, maar het wordt ook steeds meer gebruikt ter bescherming van privacy', legt Mekić uit. Naast dat je met een adblocker dus je Youtube-video in alle rust kunt bekijken, kan je hiermee ook de verzameling van jouw gegevens beperken. 

Een adblocker download je meestal als extensie op de internetbrowser van je computer. 'De blocker kijkt naar de website die je bezoekt en op het moment dat er advertenties of trackers op worden herkend, probeert de adblocker deze te blokkeren', legt Mekić uit. 'Het is geen honderd procent garantie, maar het schakelt in ieder geval heel veel uit.' 

Je zou een adblocker ook op de browser van je telefoon kunnen installeren, al werken deze (nog) niet zo goed als bij laptops en computers. Dit is ook afhankelijk van welk type telefoon je hebt. 

Invloed op snelheid

In de eerste plaats wordt je internet sneller door een adblocker te downloaden. 'Heel veel dingen die op de achtergrond ingeladen worden, die je niet nodig hebt om een site te bekijken, worden geblokkeerd', legt Mekić uit. 

Als je een langzame computer hebt, is er de kans dat de computer nog langzamer wordt. 'Maar op de meeste moderne computers zal je wel een snelheidswinst behalen.' 

Keerzijde van adblockers

'Als je een adblocker op je browser hebt, maak je in zekere zin gebruik van websites zonder hiervoor te betalen. Veel websites zijn namelijk afhankelijk van de inkomsten uit advertenties. Op het moment dat jij dit blokkeert, betekent dit dat die sites inkomsten mislopen', legt Mekić uit. Als consument is het dus op korte termijn fijn om een adblocker te hebben, al kan dit wel negatieve invloed hebben op het voortbestaan van pagina's die je graag bezoekt. Ook krijg je minder gepersonaliseerde advertenties, wat je als nadeel zou kunnen ervaren. 

Websites bieden soms alternatieven waarmee je kan betalen voor de content zonder advertenties te krijgen. Op deze manier hoef je geen adblocker te gebruiken en lopen websites geen inkomsten mis. 

Radar maakte eerder een uitzending over de keerzijde van adblockers. Bekijk de video hieronder. 

De keerzijde van adblockers