Zo gaat jouw middagje terrassen er in de praktijk uitzien

TerrasCorona_28-5-20.jpg

Met twee mag je dicht bij elkaar zitten, maar met drie niet. Binnen moet je reserveren, buiten niet. Hoe betaal je? Hoe bestel je? En hoe wordt je drankje bezorgd? De coronaregels die het mogelijk maken om de Nederlandse horeca maandag van het slot te halen, zijn op papier soms lastig te begrijpen. Radar zocht daarom uit hoe 'een middagje op het terras' er in de praktijk uit komt te zien. 

Kortgezegd heeft het kabinet de volgende regels opgesteld omtrent de horeca:

  • In cafés en restaurants mogen binnen maximaal dertig personen zitten. 
  • Op het terras is onbeperkt plaats.
  • Alle gasten hebben een zitplek en om binnen te zitten, dien je vooraf te reserveren. Dat is buiten niet nodig.
  • Voorwaarde voor dit alles is dat iedereen anderhalve meter uit elkaar zit, met uitzondering van mensen uit hetzelfde huishouden.

Maar onlangs werd toch bekend dat je wél met twee personen dicht bij elkaar aan hetzelfde tafeltje mag zitten? Klopt! Dit wordt gedoogd. Pas vanaf drie personen aan een tafel zal worden gehandhaafd op de anderhalve meter afstand.

Hoe ziet een middagje terrassen er uit?

'Je komt aan bij een afgezet terras met twee ingangen', begint de manager van grand café, die liever anoniem wil blijven (naam van manager en grand café zijn bekend bij de redactie). Hij legt uit dat iedere gast bij de ingang van het terras wordt bevraagd over de gezondheid, de zogeheten triage. Vervolgens mag je plaatsnemen op het terras of, als je gereserveerd hebt, binnen. 'Als je niet gereserveerd hebt en je wil binnen zitten dan mag dat overigens ook hoor, mits er plek is. Voorwaarde is dan wel dat we naast een gezondheidscheck ook de gegevens van diegenen noteren. Je reserveert dan als het ware ter plekke voor dat moment.'

Het grote voordeel van een gezondheidscheck is dat je eenmaal binnen als 'veilig' wordt beschouwd. 'En dat betekent dus dat wij gewoon aan tafel mogen bedienen.' Een grijper om producten op tafel te zetten of tap die klanten zelf kunnen bedienen is zodoende overbodig. 'Maar', zo vult de manager aan, 'we gaan natuurlijk wel zoveel mogelijk de afstand bewaren'.

Online bestellen en betalen

Ook zal dit grand café een app inzetten, waarmee klanten via een qr-code zelf hun eten en drinken online kunnen bestellen, terwijl ze aan tafel zitten. Vervolgens is het mogelijk om via de app te betalen. 'Daardoor hoeven we alleen aan tafel te komen om te bedienen en niet meer om bestellingen op te nemen.'

Bij dit grand café zijn ze de afgelopen weken druk bezig is geweest met deze nieuwe bestelmethode, waarvoor ook een nieuw kassasysteem is aangeschaft. Of het landelijk gebruikelijk wordt dat bestellen en betalen contactloos is, durft hij niet te voorspellen. 'Maar ongetwijfeld dat er meer zaken zijn die op deze manier invulling geven aan de coronaregels.' Overigens blijft het mogelijk om fysiek te betalen als klanten daar behoefte aan hebben. 

Met hoeveel personen mag je nu écht aan tafel zitten?

Misschien wel de meeste onduidelijkheid ontstond over de hoeveelheid personen waarmee je mag terrassen. Een woordvoerder van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) houdt zich bij het advies van de overheid en geeft aan dat zowel een groep van drie als vijf vrienden mag terrassen, zolang de anderhalve meter afstand maar gewaarborgd wordt.

Vanaf drie personen wordt zogezegd gehandhaafd en dus mogen twee personen die niet uit hetzelfde huishouden komen zonder afstand te bewaren bij elkaar aan tafel. Wat als twee stelletjes met elkaar het terras op gaan? Is dan de regel:

  • Dat zij allemaal anderhalve meter afstand moeten houden, ondanks dat de stelletjes zelf 'uit hetzelfde huishouden' komen?
  • Of dat de twee personen uit het stelletje dicht bij elkaar mogen zitten, zolang de afstand tussen de stelletjes maar anderhalve meter is?

De KHN-woordvoerder bevestigt dat het laatste het geval is: 'Als er tussen de beide stelletjes anderhalve meter zit (ze zitten dan 2 x 2) dan kunnen de stelletjes zelf dus binnen anderhalve meter van elkaar zitten. Als de afstand tot het volgende stelletje maar anderhalve meter blijft.'

De grand café-manager trekt dit voorbeeld verder. Ook voor vrienden of andersoortige groepen waarbij mensen niet uit hetzelfde huishouden komen, mag er in setjes van twee gezeten worden. 'Dat betekent dus dat je met een vriendengroep van vier personen prima aan een grote tafel kan, als er anderhalve meter afstand zit tussen de twee setjes van twee. En we hebben voor volgende week zelfs een reservering van twintig personen voor binnen. Die gaan dan in tien setjes van twee verspreid door de zaak zitten.'

Andere concrete maatregelen

Koninklijke Horeca Nederland laat horecagelegenheden vrij om invulling te geven aan het voorgeschreven protocol. Zo mogen zaken zelf bepalen of ze looproutes willen hanteren, hoeveel tafels ze plaatsen en waar, en of gasten slechts beperkte tijd mogen dineren of borrelen.

Voor het in dit artikel aangehaalde grand café geldt bijvoorbeeld dat er op het terras een gedeelte komt met tafels voor twee en een gedeelte met tafels waar met meer personen aan gezeten kan worden. 'En we hanteren voor binnen de regel dat er een uur geluncht mag worden en een uur en drie kwartier gedineerd. Op die manier kunnen we zoveel mogelijk mensen de kans geven ons te bezoeken. Op het terras mag iedereen overigens zo lang zitten als hij zelf wil.' Ook mogen er maximaal twee personen tegelijkertijd in het toilet aanwezig zijn.

Is het rendabel om open te gaan?

'Nee', is het snelle antwoord van de grand café-manager. Hij neemt het toiletbezoek als voorbeeld, aangezien werknemers moeten controleren of gasten zich houden aan de regels. 'Dat geldt ook voor de triage bij de ingang, daar heb je ook personeel voor nodig. En wat te denken van de bezetting door het hele pand heen? Normaal kun je in je eentje prima dertig man bedienen, maar bij ons zitten die mensen straks zo ver uit elkaar dat je daar ook meer personeel voor nodig hebt om iedereen te kunnen bedienen.'

Hij denkt dat zijn grand café minder dan tien procent van de normale capaciteit zal benutten. 'En je hebt door alle maatregelen en het zelf handhaven daarop wel bijna net zoveel personeel nodig als gebruikelijk. Het zou al een hele prestatie zijn als we quitte spelen.' Koninklijke Horeca Nederland onderkent wat de manager zegt en stelt dat het voor de meeste ondernemingen financieel niet rendabel wordt om de komende tijd open te gaan. Desondanks is de grand café-manager blij dat de horeca in ieder geval weer open mag: 'Want in deze situatie en met dit lekkere weer hebben we dat als samenleving wel verdiend.'