background branding

Zo gaat Koningsdag 2020 eruit zien

Koningsdag_15.04.2020.jpg

Koningsdag wordt Woningsdag, met onder meer een digitale kleedjesmarkt, brieven van kinderen voor de koning en een nationale toost. Dat meldt de Koninklijke Bond van Oranje Verenigingen (KBOV) woensdag.

De komende Koningsdag krijgt een totaal andere vorm dan normaal. Half maart werd de nationale viering van Koningsdag op 27 april in Maastricht geschrapt vanwege het nieuwe coronavirus. 'Koningsdag staat in 2020 in het teken van saamhorigheid. Normaliter zijn duizenden vrijwilligers al maanden bezig om voor hun gemeenschap een mooi feest te organiseren op Koningsdag. Als gevolg van de coronacrisis zijn deze evenementen afgelast. Wij hebben onze leden opgeroepen om met veilige alternatieven te komen. Daar is volop gehoor aan gegeven. In deze barre tijden is er behoefte aan gezamenlijkheid', zegt voorzitter van de KBOV en burgemeester van Gouda Pieter Verhoeve.

Steek je vlag uit

De KBOV roept iedereen op 27 april de vlag uit te steken. 'Voor de jarige koning en voor elkaar. Voor het zorgpersoneel, voor de onderwijzers, voor iedereen die zich inzet voor de samenleving.' Ook wordt gevraagd of overal tussen 09.45 en 10.00 uur de klokken kunnen worden geluid, 'als teken van verbinding, verdriet en vreugde'.

Om 10.00 begint de Nationale Aubade met het zingen van het Wilhelmus. Daarna zal Verhoeve de koning feliciteren vanuit het stadhuis van Gouda.

Tekening voor de koning

Aan kinderen wordt gevraagd of ze een brief of tekening willen maken voor de koning. De brieven worden gebundeld en de bedoeling is ze aan de koning te overhandigen. 'Ze zullen deze periode nooit meer vergeten. Hoe voelen ze zich? Wat houdt ze bezig?' Ali B. is ambassadeur van dit project.

Optreden voor ouderen

Verder roepen de oranjeverenigingen, Ali B. en burgemeesters muzikanten en artiesten op om tussen 15.00 en 16.00 uur op te treden voor de ouderen in hun gemeenschap. Om 16.00 uur volgt dan een nationale toost.

De Dam

Op de Dam wordt een live-evenement in virtual reality georganiseerd met een onder meer muziekoptredens en een lichtshow. Het evenement duurt van 20.00 tot 23.00 uur en er zijn verschillende kaarten voor te koop, vanaf 7,50 euro. De opbrengst wordt gedoneerd aan de Voedselbank.

De VR-ontwikkelaar streeft ernaar om 30.000 bezoekers te ontvangen in de virtuele omgeving. Het maximale aantal mensen dat tegelijkertijd in een VR-omgeving kan staat tot nu op 285. Het project wordt daarom beschouwd als pilot. De kans dat er iets fout gaat is aanwezig, waarschuwt de organisator.

Bron: ANP