background branding

Zo houd je je kerstboom zo lang mogelijk mooi

17122020boom.jpg

Uit een onderzoek van Radar blijkt dat veel mensen de kerstboom dit jaar al extra vroeg hebben staan. Een kerstboom blijft een levende boom, die normaal gesproken maar een paar weken mee gaat. Hoe zorg je er nou voor dat je kerstboom zo lang mogelijk mooi blijft? Radar gaat in gesprek met verschillende kerstboomverkopers.

Volgens alle kerstboomverkopers is het belangrijk om de boom voldoende water te geven. Veel mensen doen dit namelijk niet. 'Voordat je de boom in het water zet, kun je het best een stukje van de buitenkant van de stam afsnijden met een mesje. Ongeveer vier a vijf meter,' zo vertelt kerstboomverkoper Peter de Mooy. 'Het gaat alleen om de schors, want daar lopen de sapstromen.' De boom kan dan via deze sapstromen gemakkelijk water opnemen, maar deze slippen wel weer dicht na ongeveer drie dagen.

Het is goed om de boom elke dag even te nevelen

Volgens De Mooy is het ook goed om de boom elke dag even met een plantenspuit te nevelen. 'Let dan wel op dat je alle elektrische bedrading er even uit hebt.' Dit is natuurlijk wel veel werk, elke dag. Maar wie een mooie boom wilt hebben, moet er wat voor over hebben.

Ans Bisselink vertelt dat zij met haar bedrijf in samenwerking met bloemengroothandel Chrysal een Tree Food poeder heeft ontwikkeld. Dit is een voeding voor de kerstboom die ervoor zorgt dat de boom zijn naalden vasthoudt. 'Deze voeding kun je in het water doen, je hoeft alleen maar een 'wondje' te maken aan de zijkant van de boom', aldus Bisselink.

Zorg ervoor dat je kerstboom niet te dicht bij de verwarming staat

Warmte is erg slecht voor de kerstboom, je kunt de boom het beste niet dicht bij de verwarming zetten. Dit zorgt er namelijk voor dat de dennenboom uitdroogt. 'Dit jaar is natuurlijk wel wat anders dan normaal. Veel mensen werken momenteel thuis, waardoor de kachel de hele dag aanstaat. Hierdoor is het sowieso erg warm in huis', aldus Bisselink. 

Ook droge lucht heeft niet veel goede effecten op de dennenboom. Hoe luchtbevochtiger de lucht in huis, hoe beter.

Droge lucht in huis, werkt een waterbakje op de verwarming?

Haal je kerstboom niet te vroeg in huis

Een kerstboom is net zoals een bos bloemen. De eerste week is hij mooi, maar de tweede week wordt dat al minder. Een levende boom heeft nou eenmaal niet het eeuwige leven. Wil je met kerst een mooie boom, begin daar dan niet te vroeg mee.