Zo kies je de meest milieuvriendelijke verpakking

glas-of-plastic-duurzame-verpakking-kiezen-780.jpg

Is een plastic verpakking altijd slecht voor het milieu? Niet altijd, want het is bijvoorbeeld ook licht, en dat scheelt qua vervoer weer in de uitstoot. Een derde van ruim 32.000 deelnemers aan het consumentenonderzoek van Radar geeft aan weleens af te zien van een koop omdat de verpakking niet duurzaam is. Hoe weet je wat duurzaam is?

Van alle respondenten zegt een meerderheid van twee derde bij het winkelen te kijken naar de manier waarop spullen verpakt zijn. Er zijn verschillende zaken die mensen ergeren, zo blijkt uit het onderzoek: het gebruiksgemak is daar een groot onderdeel van (denk aan verpakkingen die niet open of juist niet leeg te krijgen zijn), maar ook duurzaamheid speelt een grote rol. Voorbeelden van ergernissen zijn te grote verpakkingen en het gebruik van te veel en milieuonvriendelijk verpakkingsmateriaal. Ook stoort het mensen als een verpakking lastig op de juiste manier (bij de juiste afvalstroom) weg te gooien is.

Verpakking zelf meenemen

Waar het om duurzaamheid gaat, is een verpakking die mensen niet aanstaat voor 1 op de 3 een reden om het product niet aan te schaffen. Om verpakkingsmateriaal te sparen, is driekwart van de mensen bereid om zelf bijvoorbeeld een broodzak of groentenetje mee te nemen; rond de 40 procent zegt dat zelfs al te doen. Een kaasdoek of -bak staat minder mensen aan, al staat nog steeds een meerderheid er wel positief tegenover.

Plastic soms duurzamer dan glas

Het is lastig te zeggen wat voor soort verpakking duurzamer is. Stel, je koopt iets te drinken. Wat is dan de meest duurzame keuze? Veruit de meeste mensen (61%) denken een glazen fles met statiegeld. Wat betreft het statiegeld is dat een goede inschatting: wat hergebruikt kan worden, spaart grondstoffen uit. Maar een plastic fles met statiegeld is een stuk lichter, en ook dat scheelt. Een goede optie is natuurlijk ook om zelf een hervulbare fles en beker meenemen, zo geeft Milieu Centraal aan. Ook is een grotere verpakking vaak beter dan meerdere kleine verpakkingen, maar niet als je daardoor meer koopt dan je opmaakt.

Kijk voor meer tips over milieuvriendelijke verpakkingen kiezen ook op de website van Milieu Centraal, waar meer wordt uitgelegd over onder andere de afweging tussen glas en plastic, blik of flesje, plastic en bioplastic.

Kies de juiste afvalstroom

Er zijn zoveel factoren van invloed bij de vraag of een verpakking duurzaam is, dat zelfs sommige verpakkingsexperts die we spreken geen advies kunnen geven zonder daar meerdere disclaimers aan te hangen. Zo leren we dat ook veel afhangt van de manier waarop je als consument met de verpakking omgaat na gebruik. Opletten dat je verpakkingen op de juiste manier weggooit of inlevert helpt dus ook. Twijfel je, tik het soort verpakking dan in de zoekbalk van de afvalscheidingswijzer, die vertelt je wat je het beste met de verpakking kunt doen.

Moet fabrikant of consument aanpassen?

Best lastig allemaal – voor consumenten soms bijna niet te volgen. Wie moet er iets aan de verwarrende en ergerlijke situaties doen? De fabrikanten worden door de deelnemers aan het onderzoek aangewezen als hoofdverantwoordelijken, op de voet gevolgd door de verpakkingsindustrie. Op de derde plek staat de overheid, die met regelgeving de andere twee partijen de goede richting op kan sturen.

Leg vragen en klachten bij de fabrikant neer

Verkopers en consumenten zelf zien de respondenten in mindere mate als verantwoordelijke, hoewel deze twee groepen met hun keuzes ook wel degelijk de fabrikanten en de verpakkingsindustrie kunnen beïnvloeden. Wie als consument niet alleen met de portemonnee invloed wil uitoefenen, kan natuurlijk ook rechtstreeks contact opnemen met de fabrikant voor vragen en opmerkingen. Dat kun je tegenwoordig heel makkelijk direct doen door bijvoorbeeld de fabrikant of verkoper te taggen op sociale media.

Benieuwd naar de grootste irritaties op het gebied van verpakkingen? We vroegen het de ruim 32.000 respondenten:

Bekijk de top 9 verpakkingsergernissen

Over het onderzoek naar verpakkingen

Aan het onderzoek over verpakkingen deden tussen 14 januari en 17 februari 2020 in totaal 32.688 mensen mee. Voor het grootste gedeelte zijn dit leden van het Radar Testpanel, een groep van tienduizenden consumenten verpreid over het land. Wil je ook meedoen aan de onderzoeken? Meld je aan via deze vragenlijst. Aan deelname zijn nooit kosten verbonden.