Zo kies je een snel en goedkoop internet abonnement

Modem

Je wilt videobellen met collega’s, een serie streamen met je gezin op de bank of online gamen met je vrienden. Welke internetsnelheid heb je daarvoor nodig? En hoe houd je de prijs laag? Gebruik deze tips om het juiste internet-only abonnement te kiezen. 

Is supersnel internet het geld waard?

Waarschijnlijk heb je minder snelheid nodig dan je denkt. Providers maken graag reclame voor supersnelle verbindingen, omdat ze daar meer geld voor kunnen vragen terwijl ze er weinig extra kosten aan hebben. Kortom, hun marges zijn hoger. Maar heb jij ook wat aan een verbinding van 1 Gb/s? 

Niet volgens Freddy van Egmond, technisch manager van SKV, een internetbedrijf zonder winstoogmerk.

"De enige reden om een snelheid van 1 Gb/s te nemen is zodat je op een feestje kunt zeggen dat je thuis 1 Gb/s hebt."
Freddy van Egmond, technisch manager SKV

Hoeveel internet verbruik je thuis?

Van Egmond zet op een rij hoeveel jij verbruikt met dagelijkse bezigheden. 

Videobellen: 3 Mb/s
Online gamen: 3 tot 15 Mb/s
4K streamen: 15 tot 25 Mb/s
Grote bestanden downloaden: meer dan 100 Mb/s (kortdurend) 

Hoeveel internetsnelheid heb je nodig?

Woon je in je eentje? Dan is een abonnement van 30-50 Mb/s waarschijnlijk genoeg. 

Heb je een gezin met vier mensen, die tegelijk online willen zijn? Dan zit je waarschijnlijk goed met 100 Mb/s. Immers, uit de cijfers hierboven blijkt dat je met een abonnement van 100 Mb/s al met vier apparaten tegelijk series kunt streamen in 4K, de allerhoogste kwaliteit. 

Gebruik de tool van de Amerikaanse Consumentenbond om te bepalen welke snelheid je precies nodig hebt. De Consumentenbond raadt aan om je snelheid eerder te laag dan te hoog in te schatten. Vaak kun je de snelheid makkelijk verhogen met één telefoontje naar je provider.

Een tip van Van Egmond: let naast de downloadsnelheid ook op de uploadsnelheid. Bij sommige abonnementen kun je sneller downloaden dan uploaden, maar internetten gaat soepeler als beide functies even snel zijn. Dat heet ook wel ‘symmetrisch’ internet.

Heb je wel een tv-pakket nodig?

Vaak worden internetabonnementen aangeboden in combinatie met een groot pakket aan tv-zenders. Wil je die echt allemaal hebben?

Zo niet, dan kun je overwegen om het tv-pakket te laten liggen en er een streamingservice voor in de plaats te nemen. Voor Nederlandse tv kun je bijvoorbeeld kiezen voor NLZiet (€8,95), NPO Plus (€2,95) of Videoland (€4,99). Daarmee ben je mogelijk voordeliger uit, omdat je niet betaalt voor zenders waar je nooit naartoe zapt. 

Hoe krijg je korting bij je internetprovider?

Als nieuwe klant kun je fikse kortingen krijgen bij een provider. Volgens Pricewise krijg je gemiddeld vier maanden lang 21,20 euro korting bij een jaarabonnement. Het loont dus om regelmatig over te stappen. Een goed moment om dat te doen is rond Black Friday (29 november 2024), want dan hebben providers vaak goede aanbiedingen, stelt de Consumentenbond. 

Als je niet wilt overstappen, heeft de Consumentenbond ook een tip: bel je provider elk jaar, of als je abonnement afloopt. Zeg dat je bij een concurrent een goede aanbieding hebt gezien (zoek die van tevoren even op) en vraag om een nieuw aanbod. Vaak geeft je provider in zo’n geval korting om je als klant te behouden. 

Waar kun je internetabonnementen vergelijken?

Je kunt bij allerlei vergelijkingswebsites terecht om de opties voor een internetabonnement bij jou thuis te checken: