Zo kom je van nagelbijten af

Nagelbijten is een slechte gewoonte. Je nagels gaan er niet alleen slecht uitzien, maar je bent ook vatbaarder voor infecties door de wondjes die je creëert.
Dokters van Morgen (overgenomen door Radar) spreekt met Tracy Anne Shelverton. Zij is oncologisch handverzorger en geeft in dit artikel tips om van nagelbijten af te komen.
Wat kun je tegen nagelbijten doen?
Om een gewoonte af te leren, moet je de gewoonte doorbreken. Je bewust worden van wat je aan het doen bent. Nagelbijten doe je onbewust, je hebt het jezelf aangeleerd. Om van nagelbijten af te komen, is het volgens Shelverton van belang dat je je nagels gaat verzorgen, en wel met nagelriemolie, zonder kunstmatige geur- of kleurstoffen. Zo ben je bewust bezig met je nagels en bereik je een mooi resultaat als je daadwerkelijk stopt.
Deze olie houdt je nagels flexibel en sterk, waardoor je na verloop van tijd mooie nagels terugkrijgt. Dit kan wel een aantal maanden duren. Het is daarom belangrijk om goed gecoacht te worden. Iemand moet je op het nagelbijten wijzen en je stimuleren om vol te houden. Vraag daarom aan iemand om je te 'coachen', zo heb je een extra reden om niet te bijten.
Wat moet je niet doen?
De meest simpele oplossing lijkt het zetten van kunstnagels, je hoeft je nagels dan niet te verzorgen maar zet er gewoon iets overheen. Lijkt makkelijk, maar het werkt niet: een kunstnagel heeft namelijk een goede ondergrond nodig om te hechten. Als je nepnagels wilt, zal je eerst je nagels moeten aansterken door het gebruik van nagelriemolie.
Je zou ook iets over je nagels heen kunnen doen wat vies is, waardoor het nagelbijten niet meer lekker is. Hierbij moet je oppassen dat je niet iets kiest dat niet geschikt is voor consumptie, dat kan gevaarlijk zijn. Veel middeltjes bevatten namelijk kunstmatige kleur- of geurstoffen die niet goed zijn als je het doorslikt. Deze stoffen kunnen niet alleen in je lichaam komen door bijten, maar ook als je om andere redenen aan je mond zit, bijvoorbeeld tijdens het eten of om iets tussen je tanden weg te halen.
Infecties door nagelbijten
Door nagelbijten bijt je niet alleen je nagels eraf, maar zorg je ook voor wondjes op je huid. Als bacteriën de mogelijkheid zien om in het wondje te nestelen, doen ze dat. Dit kan ernstige gevolgen hebben, zoals pseudomonas. Dit is een bacterie die zich nestelt op open huid, ofwel wondjes. De huid kan gaan zwellen, rood worden of er kan pus uit opzwelling komen. 'Hoe gezonder en meer intact de huid hoe minder kans pseudomonas heeft om toe te slaan. Nagelbijters geven hun huid geen kans om te herstellen tussen het bijten door.'
In coronatijd zijn we ons meer bewust geworden van de viezigheid die op onze handen zit: we wassen onze handen meer en letten op wat we allemaal aanraken. 'Als je een plaatje zag van alles wat op je handen zit, zou je nooit je handen in je mond stoppen.' Met nagelbijten doe je je handen continu in je mond, waarmee je dus ook de kans op inwendige infecties vergroot, zoals longontstekingen. Een gezonde huid is belangrijk.