Zo kun je checken of jouw 06-nummer is gelekt bij Facebook

05042021 facebook.jpg

Onlangs werd bekendgemaakt dat er een groot datalek is bij Facebook en dat gegevens van meer dan 500 miljoen mensen opnieuw op een hackersforum worden aangeboden. Zitten jouw (persoons)gegevens daarbij? Zo kun je checken of dit het geval is!

Opgelicht?! berichtte afgelopen weekend dat het voor Nederland zou gaan om gegevens van meer dan 5 miljoen Facebookaccounts. Het betreft onder meer mailadressen, telefoonnummers, volledige namen, geboortedata, locatiegegevens en andere persoonlijke data. In dit bericht wordt uitgebreid uitgelegd hoe het precies zit.

Zijn mijn gegevens ook gelekt bij Facebook?

Inmiddels kun je via diverse tools achterhalen of ook jouw gegevens op straat liggen, meldt RTL Nieuws. Volgens het platform heeft een ethische hacker uit België en tool ontwikkeld waarmee je dit kunt checken.

Met de 'Facebook leak checker' kun je door middel van je voor- en achternaam achterhalen of jouw gegevens voorkomen in de gelekte Nederlandse data. Als er een match is, zie je de laatste drie cijfers van het telefoonnummer dat bij Facebook bekend is. De maker, Joost Schuttelaar, meldt dat hij geen gegevens opslaat van mensen die zijn tool gebruiken. Je kunt ook gebruikmaken van benikerbij.nl. Hier kun je zoeken op telefoonnummer.  Er zijn in beide tools geen wachtwoorden te zien, maar er kan nog steeds misbruik worden gemaakt van je gegevens door bijvoorbeeld WhatsApp- of smsfraude. In het eerdergenoemde artikel van Opgelicht?! wordt ook uitgelegd wat je verder nog kunt doen om je te beschermen na een datalek

Bron: RTL Nieuws