Zo kun je overlast door de steenmarter voorkomen

Steenmarter23-9-2020.jpg

De steenmarter is volgens kenners bezig aan een opmars in Nederland. Dat is echter niet alleen maar goed nieuws. Het dier veroorzaakt namelijk regelmatig overlast rondom huizen en auto's. 

Als steenmarters een kans zien om via een kleine opening een huis binnen te dringen, dan zullen zij daar gebruik van maken. Dit kan voor mensen allerlei nare gevolgen hebben, zoals schade aan isolatiemateriaal, doorgebeten kabels en stank- en geluidsoverlast.

Steenmarters hebben echter een beschermde status. Het dier werd namelijk jarenlang met uitsterven bedreigd. De steenmarter mag daarom niet worden gedood, gevangen of verjaagd.

Bastiaan Meerburg van het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen (KAD) legt uit wat je kunt doen om overlast van de steenmarter te voorkomen.

Maak 'toegangswegen' moeilijk begaanbaar

Om steenmarters uit je huis te weren, is het van belang dat de 'toegangswegen' richting het dak moeilijk begaanbaar zijn. Het hebben van een dakgoot of een overstek maakt een huis voor een steenmarter al een stuk minder aantrekkelijk. 

'Verder kunnen mensen 'kragen' plaatsen', legt Meerburg uit. Met kragen wordt bijvoorbeeld een plankje tegen de muur bedoeld, waardoor steenmarters niet onbelemmerd naar boven kunnen klimmen.

'Ook kunnen mensen gaas gebruiken om de openingen onder de dakpannen dicht te maken, zo krijgen steenmarters geen toegang', stelt Meerburg. 

'Daarnaast is het snoeien van groen heel belangrijk, omdat steenmarters anders via bomen omhoog kunnen klimmen en zo alsnog het dak kunnen bereiken.' 

Autokabels beschermen met bijtbestendige ommanteling

Rondom auto's zijn steenmarters ook berucht. Als ze onder de motorkap terechtkomen, kunnen ze schade aanrichten door kabels door te bijten. Dit kan tot vervelende situaties leiden op de weg.

Om dit te voorkomen geeft Meerburg de volgende tips: 'Het is mogelijk om slangen en bougiekabels met bijtbestendige ommanteling uit te rusten. Soms worden auto's ook uitgerust met gaas tegen marters, dat met een draadrooster kan worden bevestigd. Er zijn ook lampen en marterverschrikkers op de markt, maar de vraag is of die hun werk altijd zoals beloofd doen.'

Zorg voor een degelijk nachthok voor je dier

Dieren als konijnen, cavia's en kippen kunnen ten prooi vallen aan de steenmarter. Om deze dieren te beschermen, is het volgens Meerburg vooral van belang dat ze in een goed en degelijk nachthok zitten.

'Het gaas moet niet door te bijten zijn, dus minimaal anderhalve millimeter dik. Bovendien mag de maasgrootte niet meer zijn dan 4 bij 4 centimeter. Bij kippen helpt een stroomdraadje rondom het hok op zo'n 25 centimeter van de grond om te voorkomen dat het hok door de marter wordt beklommen', legt Meerburg uit.

Steenmarters zijn niet alleen maar vervelend

Toch zijn steenmarters niet alleen maar vervelend, stelt Meerburg: 'Ze bestrijden muizen, ratten en ander ongedierte. Als de toegang tot de woning is afgesloten, dan neemt het dier genoegen met een takkenhoop, mits het vrij is van tocht en gevuld met natuurlijk materiaal als blad, hooi en stro.'

Meer informatie over de steenmarter kun je hier vinden.