Zo lang zijn Air Miles tegenwoordig geldig

Air Miles zijn niet meer onbeperkt geldig. Het puntenprogramma heeft dat in 2013 bekendgemaakt, maar nu er tienduizenden punten komen te vervallen, blijkt niet iedereen dat te weten.

Mario Viegas kreeg vorige week een nieuwsbrief van Air Miles. Daarin stond dat op 1 november 2018 maar liefst 37.003 van zijn 37.764 punten komen te vervallen. 'Ik heb daar jaren voor gespaard. Kan dat zomaar?' Viegas is er niet blij mee dat hij twee maanden voor het verlopen van de punten het bericht pas krijgt. 'Ik spaar al vanaf het begin mee, nu zijn ze straks ineens niet meer geldig.'

Waarom zijn ze nog maar beperkt geldig?

Air Miles heeft in 2013 besloten om de geldigheid in te perken tot vijf jaar. De reden daarvoor is dat heel veel mensen wel punten spaarden, maar niet inleverden. Het inwisselaanbod is vergroot destijds. Air Miles besloot dat alle tot dan gespaarde punten na 2013 nog vijf jaar geldig waren. Nieuw gespaarde punten zouden eveneens vijf jaar geldig zijn.

Hoe heeft Air Miles mensen geïnformeerd?

Mario heeft in 2013 nooit een brief of e-mail gehad waarin stond dat de voorwaarden van het spaarprogramma gewijzigd waren. Ook daarna is Mario nooit op de hoogte gesteld, tot de mail van afgelopen week. Jacques Hoendervangers van Air Miles legt uit dat spaarders dit jaar nogmaals op de hoogte worden gesteld dat hun punten vervallen. Dat is gebeurd via e-mails en nieuwsbrieven. Hoe het kan dat Viegas nooit een brief of mailtje heeft gehad is onbekend.

Mag een bedrijf zomaar de spelregels wijzigen?

Dat ligt volgens advocaat Caspar Janssens van Kneppelhout & Korthals Advocaten aan de algemene voorwaarden. 'Als daarin staat dat het bedrijf achter Air Miles eenzijdig de spelregels mag veranderen, dan kan dat.' Hij vindt de twee maanden die Viegas nu nog heeft, wel kort zijn. 'Het zou goed zijn geweest als die termijn langer was geweest, een half jaar bijvoorbeeld, dan had je misschien nog kunnen doorsparen om nét genoeg Air Miles te hebben om iets te kopen dat je graag wilde hebben.' Volgens de uitleg van Air Miles is er in mei al een melding verzonden, maar die heeft Viegas dus niet gehad. Mario is op dit moment druk bezig met het opmaken van zijn punten.

Meer over