Zo maak je je toetsenbord schoon

toetsenbord-schoonmaken-19022021.jpg

De kans is groot dat je tijdens de coronacrisis vaker thuis achter je laptop of pc te vinden bent. Dat intensieve gebruik kan ervoor zorgen dat je toetsenbord viezer wordt, maar gelukkig heb je dit in een aantal stappen gemakkelijk schoongemaakt. 

Je toetsenbord wordt vies door vuil dat op je handen zit. Tegelijkertijd komt er ook van alles tussen de toetsen terecht door bijvoorbeeld ronddwarrelend stof of als je aan het eten bent achter de computer. Je toetsenbord wordt dus vanzelf een bron van bacteriën; hoog tijd om dit dus even aan te pakken. 

1. Klop al het oppervlakkige vuil uit je toetsenbord

Als eerste moet je even je computer van de stroom afhalen. Zet je laptop of pc uit en haal de stekker uit het stopcontact. Koppel het toetsenbord los (voor zover dat mogelijk is). 

Houd dan je toetsenbord of laptop omgekeerd in de lucht (zodat de knoppen naar beneden wijzen) en klop voorzichtig op de achterkant. Als je dit al een tijdje niet gedaan hebt zul je zien dat er veel vuil uitvalt. 

2. Gebruik vochtig doekje om vuil weg te vegen

Om de rest van het vuil van je toetsenbord te krijgen kun je een desinfectiedoekje of een vochtige microvezeldoek gebruiken. Je hoeft niet hard te drukken, je veegt het vuil al gemakkelijk weg door voorzichtig over het toetsenbord te gaan.

Let wel op dat het doekje niet te vochtig is en geen druppels achterlaat in je toetsenbord, dit kan voor problemen zorgen. Veeg naderhand het toetsenbord ook even droog, bijvoorbeeld met een keukenpapiertje. 

Je hebt ook speciale desinfectiesprays die je kunt gebruiken om je toetsenbord mee te reinigen.

3. Laatste resten verwijderen met wattenstaafje

Misschien is het niet gelukt om al het vuil tussen de toetsen weg te krijgen met het doekje. Je kunt een wattenstaafje gebruiken om de laatste resten tussen de knoppen weg te poetsen. Maak het wattenstaafje een klein beetje vochtig met water of desinfectiemiddel (en let er weer op dat je geen druppels achterlaat). 

Een alternatief: je kunt ook een tandenborstel gebruiken om het vuil weg te poetsen. 

Grondigere schoonmaak? Dit kun je doen

Als je de hierboven beschreven schoonmaakmethode niet toereikend vindt, kun je de volgende dingen doen om je toetsenbord extra schoon te krijgen:

  • Je toetsenbord 'schoonblazen' met een spuitbus met perslucht. 
  • Het vuil uit het toetsenbord zuigen met een toetsenbordstofzuiger.
  • Je zou bij losse toetsenborden zelfs kunnen overwegen om alle toetsen eruit te halen en het op die manier te reinigen. Het is niet aan te raden om dit zomaar te doen als je hier geen verstand van hebt, dus vraag in dat geval om hulp. Bij een laptop is het sowieso af te raden om alle toetsen eruit te halen. 

Wil je weten hoe je het scherm van je computer of je smartphone kunt reinigen? Dat lees je in onderstaand artikel van Radar. 

Zo kun je je scherm ontsmetten