Zo maak je jouw tuin winterklaar
Om in het voorjaar weer van je tuin te kunnen genieten, kun je het beste in oktober je tuin winterklaar maken. Hoe bereid je nu je bloemen, planten en gazon voor op het koudste seizoen?
Vooral schoonmaken
Het winterklaar maken van je tuin bestaat hoofdzakelijk uit het schoonmaken van de tuin en je vaste planten onderhouden.
Zet gevoelige potplanten binnen
Planten die vorstgevoelig zijn (zoals dahlia's, begonia's, tropische en subtropische soorten) laat je het liefst binnen overwinteren. Zet ze voor een raam of in een lichtrijke kamer. Check of je geen insecten, slakken of andere beestjes mee naar binnen brengt.
Kun je je planten niet verplaatsen? Pak ze dan in met een (droge) beschermende hoes of vliesdoek. Ook bubbeltjesfolie werkt.
Vergeet winterharde planten niet
Winterharde planten en bomen redden zichzelf in gure weersomstandigheden, maar kunnen tijdens stormweer wel wat hulp gebruiken. Bescherm ze met bubbeltjesplastic of een afdekhoes, maar vergeet het beschermende materiaal niet na de storm weer weg te halen. Bij halfwinterharde planten kun je het afdekvlies wel laten zitten. Je kunt eventueel enkele ventilatiegaten in het doek maken.
Hark dode bladeren samen
Het kleurige bladerentapijt in de herfst is prachtig, maar een dikke laag kan het gras van je gazon verstikken. Hark de bladeren samen voor ze verteren en gaan schimmelen, en versnipper ze tot mulch die je als bodembedekker kunt gebruiken. Je kunt de bladeren ook op de composthoop gooien.
Bedek de bodem
Ook gras, bladeren, compost, houtsnippers en cacaodoppen kunnen als mulch dienen. Bedek de grond rond je planten met een laag van het organische materiaal. Zo bied je het voedingsstoffen die het microleven en de humuslaag verbeteren. Je geeft je aarde zo ook een isolatielaag, waardoor vorst er minder makkelijk intrekt.
Trek onkruid uit
Dé kwaal van elke tuin is onkruid. Het einde van de herfst is het goede moment om indringers en ongewenste planten nog eens te wieden. Denk naast je bloemperken ook aan je oprijlaan en gazon. Hoe vaker je het onkruid verwijdert, hoe minder diep de ongewenste plantjes kunnen wortelen.
Let op: gebruik geen azijn om onkruid of groene aanslag tussen je tegels te bestrijden. Je hoort en leest die tip vast vaak, maar volgens het RIVM bedreigt azijnzuur jouw gezondheid en het milieu.
Zorg voor je gazon
Voor je gazon is mos nu een groter probleem dan onkruid: het groeit in harde omstandigheden beter dan je gras. Je bestrijdt mos het beste door jaarlijks, in het najaar of de winter, kalk te strooien over je gazon. Kalk zorgt voor een goede zuurgraad, waardoor je gras meer voedingsstoffen kan opnemen en beter kan groeien.
Na het kalk strooien, kun je gerichter bemesten, want dat moet ook in de winter blijven gebeuren. Korrels met een hoog fosforgehalte zorgen ervoor dat je gras groen blijft in de winter.
Verwijder verwelkte planten en bloemen
Trek eenjarige planten uit na hun bloeiperiode: ze hebben vaak al aan het einde van de zomer de geest gegeven en zullen de wintervorst niet overleven. Verwijder ook andere dode planten en verwelkte bloemen om energie te geven aan wat nog leeft. Knijp bloemen met de nagels van je duim- en wijsvinger net onder de bladsteel los.
Tijd voor nieuwe planten
Wist je dat de herfst het ideale moment is om rozelaren te planten? Deze periode heb je in de tuinwinkel ook veel keuze tussen winterharde bollen. Kies bijvoorbeeld voor tulpen, narcissen, krokussen of hyacinten. Je hoeft ze geen water te geven: ze brengen de winter door onder de grond en bloeien in de zomer.
Je kunt nu ook nieuwe bomen, struiken of fruitboomjes planten. Veel struiken en bomen hebben de winterdip nodig om goed te aarden en sterk aan de lente te beginnen. Of je kunt ervoor kiezen om je tuin in een echte wintertuin te veranderen. Dat doe je met siergrassen, heesters en andere groenblijvende planten. Denk ook aan heides en violen.
Tuingereedschap onderhouden
Voordat je je tuingereedschap voor lange tijd opbergt, kun je ze een schoonmaakbeurt geven. Droog alles goed af, om roest te voorkomen. Je kunt roest weer verwijderen door je tuingereedschap een nacht in onverdunde azijn te laten weken.
Maak snoeischaren en ander scherp materiaal niet met schoonmaakproduct maar met een doek schoon, en slijp ze. Vergeet ook je grasmaaier niet schoon te maken en de messen te slijpen.
Dakgoten leegmaken en tuinslang opbergen
Nu de bladeren vallen, doe je er goed aan je dakgoten te onderhouden. Met een schop haal je het meeste weg, met een borsteltje krijg je ook het mos los. Spoel na met de tuinslang. Die berg je erna liefst op in de garage. Bevroren water kan in een verstopte dakgoot of in een tuinslang schade aanrichten.
Waarom geen vogelhuisje?
Nog een leuke tip: hang een vogelnestkastje op, liefst op een plaats die je vanuit je huis kunt zien. Zeker in de winter zijn vogels blij met beschutting en eten. Maak het huisje wel regelmatig schoon en geef de vogels alleen geschikt vogelvoer: droog brood of andere menselijke voedselresten zijn meestal niet goed voor vogels.