Zo ontstaat bijziendheid en zo voorkom je het

Steeds meer mensen zijn bijziend en dat aantal neemt alleen maar toe. Van alle twintigjarigen in Europa is de helft bijziend, bij de zestigplussers ligt dat op een kwart. Hoe voorkom je dat je bijziend wordt? 

Eerst even uitleggen wat bijziendheid eigenlijk is. Iemand die bijziend is, kan niet meer goed zien in de verte. Dat komt omdat iemand een te lange oogbol heeft waardoor het brandpunt van de lichtstralen vóór het netvlies valt, in plaats van óp het netvlies. Bijziendheid is niet zonder gevolgen, want wie nu erg bijziend is en een hoge brilsterkte nodig heeft, loopt een risico op oogheelkundige complicaties. Onderzoekers verwachten dat bijziendheid in de toekomst dan ook de belangrijkste oorzaak van blindheid zal zijn.

Hoe ontstaat bijziendheid?

Er zijn twee oorzaken van bijziendheid. Ten eerste kan het genetisch aangelegd zijn dat je bijziend wordt. Ten tweede: als kinderen veel en lang een boek lezen of op een computerscherm, laptop, tablet of smartphone kijken, veroorzaakt dat ook bijziendheid. Dat kijken naar schermen doen kinderen steeds meer en daardoor blijven ze veel te veel in huis waardoor ze zonlicht misen. Volgens Caroline Klaver, hoogleraar oogheelkunde van het Radboud MC en Erasmus MC, is buitenlicht belangrijk voor de ontwikkeling van de ogen van kinderen. Kinderen moeten minimaal twee uur buiten zijn om voldoende in het licht te zijn.

Let op de juiste sterkte bril

Caroline Klaver stipt aan dat het belangrijk is dat een bijziend kind de juiste sterkte bril heeft. 'De sterkte moet precies passen bij hun oogsterkte. Geef een kind nooit een bril met een te kleine sterkte. Dat heeft een averechts effect.' Kinderen die in de groei zijn moeten twee keer per jaar hun bril laten aanpassen. 'Nachtlenzen dragen kan een gunstig effect hebben als kinderen bijziend zijn. Het hoornvlies wordt dan tijdens de slaap wat ingedrukt aan de zijkanten en dat geeft een corrigerend effect op de scherpte van het beeld in je oog.' Als je ogen een sterkte hebben die groter is dan -4, dan hebben nachtlenzen op die manier geen zin.

Er moet eerst een oogmeting bij een oogarts worden gedaan als je nachtlenzen bij een kind wil laten aanmeten. Dat komt omdat de ogen van kinderen heel flexibel zijn dus een meting kan per dag verschillen. 'Kinderen krijgen eerst oogdruppels toegediend om een betrouwbare en stabiele meting te krijgen.'

Zo voorkom je bijziendheid

Klaver adviseert om kinderen tot twintig jaar minimaal twee uur per dag te laten buitenspelen. 'Dan gebruiken ze hun ogen ook veel om in de verte te kijken.' Ook zegt Klaver, net als het Oogfonds, dat kinderen niet langer dan twintig minuten achter elkaar op een scherm moeten kijken. Wie het turen afwisselt met in de verte kijken loopt minder kans op bijziendheid. Daarnaast is het belangrijk om de juiste afstand te nemen tussen je ogen en bijvoorbeeld een boek of scherm. 'Dat moet minstens dertig centimeter zijn. Hoe verderaf, hoe beter. Op een e-reader kan je makkelijk de letters vergroten.'

Meer over