Zo vecht je tegen fouten in het nieuwe pensioenstelsel

Jouw pensioen gaat de komende jaren op de schop. Fondsen zijn namelijk druk bezig met de overstap naar het nieuwe pensioenstelsel. Hoe controleer je of de overstap eerlijk verloopt? En wat kun je doen als er iets fout gaat?
Heeft het pensioenfonds de juiste info?
Als jouw pensioenfonds berekent hoeveel geld je in het nieuwe stelsel krijgt, dan moet het daarvoor de juiste gegevens hebben. Hoeveel dienstjaren heb je bijvoorbeeld bij een bepaalde werkgever gehad? Heb je een partner of ben je juist gescheiden?
Controleer of je fonds de juiste dingen over jou weet. Een goed begin is om de gegevens op mijnpensioenoverzicht.nl te checken. Klopt er iets niet of mist er informatie, neem dan contact op met het fonds om het recht te zetten.
Bewaar daarnaast de brieven en mails die je van je pensioenuitvoerder krijgt. Bijvoorbeeld over je inleg, over de overgang naar het nieuwe stelsel, of je jaarlijkse pensioenoverzicht (UPO). Zo heb je de informatie om de overstap naar het nieuwe stelsel te controleren.
Wat is het nieuwe pensioenstelsel?
In het oude pensioenstelsel legde iedereen geld bij elkaar in een grote gezamenlijke pot van het pensioenfonds. Die werd verdeeld onder de (oud-)werknemers volgens een web aan moeilijke regels.
Je inleg hing af van je leeftijd, en hoeveel je kreeg uitgekeerd stond in principe vast. In het nieuwe stelsel staat juist je inleg vast en kan de uitkering schommelen. Die beweegt sneller mee met de economie.
De grote gezamenlijke pot blijft, maar hij wordt opnieuw verdeeld volgens nieuwe regels. Deze herverdeling is een immense operatie, want het gaat om 1600 miljard euro. Pensioenfondsen hebben tot 2028 om de overstap te maken.
Op pensioenduidelijkheid.nl vind je meer informatie.]
Zo dien je een pensioenklacht in
Maakt je pensioenuitvoerder een fout? Dien dan een schriftelijke klacht in met een duidelijke beschrijving van het probleem en jouw voorgestelde oplossing. De Geschilleninstantie Pensioenfondsen (GIP) heeft tips en een voorbeeldbrief voor klachten.
Als de klacht wordt afgewezen of te laat wordt behandeld (na 12 weken), dan kun je bij deze zelfde GIP aankloppen voor een oplossing. De GIP biedt bemiddeling in de vorm van de Ombudsman Pensioenen, maar kan zich ook uitspreken over je geschil.
Jij mag bij de GIP kiezen voor een bindende uitspraak, wat betekent dat jij en het pensioenfonds je eraan moeten houden en niet meer naar een rechter kunnen; of voor een niet-bindende uitspraak, waarbij je de optie open houdt om naar de rechter te stappen. Je moet sowieso naar de rechter in plaats van de GIP als je geschil niet alleen over jezelf gaat, maar over meer mensen. Bijvoorbeeld een hele groep gepensioneerden.
Een rechtszaak starten over je pensioen
Juristen verwachten veel rechtszaken over de herverdeling van de gezamenlijke pensioenpot in het nieuwe stelsel: krijgen verschillende groepen wel waar ze recht op hebben? Er zijn al claimstichtingen in de maak met dat doel. Toch zal een rechter niet zomaar een streep zetten door een herverdeling, zeggen sommige deskundigen, omdat die wordt bepaald door allerlei organisaties, zoals de politiek, vakbonden, werkgevers en toezichthouders.
Rechtsbijstand: kan jouw verzekeraar helpen?
Als je een rechtszaak wilt beginnen, dan kan het helpen om een rechtsbijstandverzekering te hebben. Maar let op: verzekeraar DAS biedt sinds kort geen hulp meer als je een conflict hebt over de pensioentransitie. Ook andere verzekeraars die zijn aangesloten bij DAS, zoals NN en ING, volgen dit besluit. Check dus in de polisvoorwaarden of je gedekt bent.
Bovendien geldt bij elke rechtsbijstandverzekeraar de voorwaarde van ‘onvoorzienbaarheid’. Deze voorwaarde houdt in dat je de verzekering niet mag afsluiten voor een rechtszaak die je al ziet aankomen.
Als je bijvoorbeeld bericht hebt gekregen dat je minder geld krijgt in het nieuwe pensioenstelsel, dan kun je niet daarna nog vlug een rechtsbijstandverzekering nemen om je pensioenfonds aan te klagen.