Zo verwijder je kaarsvet

201110 kaarsen .jpg

Kaarsen zijn gezellig, maar vuile kaarshouders of gemorst kaarsvet zetten een domper op de sfeer. Hoe krijg je dat nou schoon? Voor elke ondergrond is er een eenvoudige oplossing. 

Heb je je kaars omgestoten, is die uitgelopen of wil je de resten uit de bodem van je kaarshouder krijgen? Door warmte of koude aan te brengen, is kaarsvet verwijderen kinderspel. Maar de belangrijkste tip: verwijder kaarsvet nooit voordat het volledig is gestold – behalve wanneer je op je tapijt of leren bank hebt gemorst, dan moet je snel reageren.

Trek eerst af wat je zo los krijgt, voor je aan de volgende stappen begint. Met de zijkant van een (stevige kunststof) lepel kun je al een deel van het kaarsvet afschrapen. Gebruik liever geen scherp mesje, dat kan je ondergrond beschadigen. Voor sommige van de volgende stappen draag je liever afwashandschoenen. 

Glazen kaarsenhouders

Verwijder kaarsvet eenvoudig van glazen kaarsenhouders door ze een tijdje in de diepvries te leggen. De koude zal het glas en het kaarsvet doen krimpen, waarna het kaarsvet van het glas zal vallen of er makkelijk af te schrapen valt. Vergeet het kaarsvet niet uit je vriesvak te halen.

Wat je beter niét doet is je kaarsenhouders in de vaatwasser laten meespoelen. Het kaarsvet komt er wel af, maar daar ziet de filter van je apparaat door af. Nog een tip: voorkom voortaan dat kaarsvet aan je glashouders blijft kleven door het glas eerst met een vettige substantie zoals vaseline in te wrijven

Glazen tafel

Voor grote glazen objecten die niet in de diepvries passen krijg je wel met warmte schoon.

 1. Dompel een spons onder in heet water (heter dan 60 graden, het smeltpunt van kaarsvet). Druk de spons meteen op het kaarsvet en veeg het zo van je glazen ondergrond af. 
 2. Wat overblijft kun je met een houten spatel of ruitenkrabber afkrabben. Gaat het niet goed af? Probeer het dan voorzichtig met een scheermesje.
 3. Zie je nog een vetvlek? Laat wat nagellakremover (aceton) of spiritus in de vlek trekken en veeg het daarna opnieuw af.
 4. Met een prop papier en wat ruitenreiniger blink je het glas weer op. 

Houten tafel, kast of vensterbank

 1. Zet je haardroger op de laagste warme stand (of iets hoger) en blaas op het kaarsvet. 
 2. Neem het gesmolten kaarsvet op met keukenpapier. 
 3. Als er een vetvlek achterblijft, kun je je hout opschuren met fijn schuurpapier. 

Het tegenovergestelde, koude aanbrengen, is ook effectief.

 1. Leg een theedoek of zakje met ijsklontjes op het kaarsvet, gedurende enkele minuutjes. De kou maakt het kaarsvet extra hard. 
 2. Schraap de resten met een lepel van het hout. 
 3. Zie je nog wat? Laat wat ontvettend product of ammoniak in de vlek trekken.
 4. Met een licht vochtige doek en een druppeltje groene zeep maak je het houten oppervlak weer schoon.

Kunststof kaarsenhouder of oppervlak

De methode met ijsklontjes werkt ook voor kunststof en plastic. Napoetsen doe je met een neutraal schoonmaakmiddel of een beetje ruitenreiniger.

Stoffen kledingstuk, tafelkleed, gordijn of kussen

Ook stoffen stukken kun je in de vriezer leggen, maar met warmte lukt het beter.

 1. Leg je kledingstuk op een strijkplank met onder de vlek een stuk keukenpapier. Leg op de vlek een stuk bakpapier.
 2. Strijk over de vlek, zodat het vet in het keukenpapier en in het bakpapier trekt. Als het papier verzadigd raakt, kun je de stof en het papier wat opschuiven. 
 3. Als er nog wat vet overblijft, kun je de stof in warm water leggen of in de wasmachine steken. 

Stoffen bank en vloerkleed

Als je kaarsvet op je tapijt of op je stoffen meubelen morst, kun je het er beter snel afschrapen voor het stolt. Wat doe je als het kaarsvet al hard is? Koude en warmte afwisselen! Maar hoe langer de haren van je tapijt, hoe lastiger om het kaarsvet te verwijderen. 

 1. Leg een theedoek of zakje met ijsklontjes op de vlek, om het kaarsvet nog harder te maken. Schraap daarna met een lepeltje zoveel mogelijk af. 
 2. Leg enkele velletjes keukenpapier op het kaarsvet en blaas er met je haardroger op (op de laagste stand of iets hoger). Je kunt ook even het strijkijzer op het keukenpapier zetten.
 3. Herhaal de stap met nieuw papier tot het papier alle gesmolten kaarsvet eronder heeft opgenomen. 
 4. Maak de vlek grondiger schoon met een milde tapijtreiniger. Of kies voor natuurlijke middelen: voeg wat witte natuurazijn toe aan een kom water en dep (of wrijf zachtjes) het tapijt met een spons schoon. Of strooi wat baking soda (zuiveringszout) op de vlek met wat water en laat het een nachtje intrekken, voordat je het weer opzuigt.  

Leren bank

Ook bij leer haal je liefst zoveel mogelijk kaarsvet weg voor het stolt. Leer absorbeert het kaarsvet dan wel niet zo snel, maar als je hard kaarsvet van je bank trekt, loop je meer risico om de bekleding te beschadigen.

 1. Wrijf in draaiende bewegingen talkpoeder in het kaarsvet en laat het twee uur in de vlek trekken.
 2. Als je het talkpoeder er weer af wrijft, zie je dat een groot deel van het kaarsvet verdwenen is. Herhaal deze stap tot alle restjes weg zijn.
 3. Reinig het leer met water en een drupje groene zeep. 

Stenen borden, kaarsenhouders of tegels

Van stenen voorwerpen die in je vriesvak passen, kun je het ijs er door de koude makkelijk afschrepen.

Vloer- of terrastegels krijg je met warmte schoon. Verwarm het vet met een föhn en veeg het met keukenpapier af. Als je haardroger niet zo ver reikt, kun je ook een spons of doek in heet water drenken en op het vet leggen of drukken, en wegvegen nadat het is gesmolten.