Zondag code oranje vanwege storm Ciara. Waarmee moet je rekening houden?

storm-code-oranje-780.jpg

Voor zondag heeft het KNMI code oranje afgekondigd. Dit is vanwege de storm Ciara, die volgens Weeronline 'ongekend snel' richting Nederland komt. Deze waarschuwing is van kracht vanaf 16:00 uur tot in elk geval 22:00 uur. Waar moet je bij code oranje zoal om denken?

De storm Ciara, die zaterdagochtend nog voor de Canadese kust woedt, trekt binnen een dag de Atlantische Oceaan over. Dat is ongekend snel, zegt Weeronline. Volgens de laatste berekeningen zijn er zondagmiddag en -avond zeer zware windstoten tot 130 kilometer per uur.

Dit betekent code oranje

Er is een 'grote kans op gevaarlijk of extreem weer waarbij de impact groot is' wanneer code oranje geldt. Dit kan zijn vanwege hitte of gladheid, maar ook bij bijvoorbeeld windstoten van meer dan 100 kilometer per uur (of meer dan 120 kilomter per uur aan de kust / in de winter).

Lees meer over de verschillende kleurcodes in dit artikel

Wat moet je doen bij code oranje?

Wordt er code oranje afgegeven, dan is er kans op schade letsel of veel overlast. Beperk risico's door niet alleen alert te zijn maar ook voorzorgsmaatregelen te nemen die passen bij de voorspelde weerssituaite, zo luidt het advies.

Dat code oranje voor alle provincies wordt uitgegeven is zeer uitzonderlijk, aldus weerman Peter Kuipers Munneke op de NOS-website.

Weeronline waarschuwt het verkeer op de weg voor plotselinge, harde windstoten. Ook zal de storm waarschijnlijk schade veroorzaken aan huizen en andere gebouwen en kunnen zondag bomen omwaaien. Vanaf de middag geldt het advies niet het bos in te gaan.

Treinen vooralsnog volgens dienstregeling

ProRail en de Nederlandse Spoorwegen laten de treinen zondag tot nader order gewoon volgens de geplande dienstregeling rijden. Dat is zaterdag besloten tijdens extra overleg vanwege de storm Ciara die zondag over het land raast. Op de site van de NS staat het advies het weerbericht in de gaten te houden en kort voor vertrek de NS Reisplanner te raadplegen.

Voor het verwachte hoogtepunt van de storm, om 14:00 uur, schrappen NS en ProRail zondag uit voorzorg wel enkele Intercity-ritten tussen Den Helder en Zaandam. Reizigers moeten dan op station Alkmaar overstappen.

KLM annuleert vluchten

KLM heeft voor zondag veertig Europese vluchten geannuleerd wegens de naderende storm Ciara. Het gaat om twintig inkomende en twintig uitgaande vluchten op Schiphol, zegt een woordvoerster van de luchtvaartmaatschappij.

Door de weersverwachtingen kunnen passagiers van KLM, Air France en Delta Air Lines hun vlucht omboeken. Dat geldt voor vluchten op zondag, maandag en dinsdag.

Schiphol waarschuwde eerder al dat reizigers rekening moeten houden met vertragingen of geannuleerde vluchten. Het vliegveld adviseert reizigers om de actuele vluchtorganisatie te checken of contact op te nemen met de maatschappij waarbij is geboekt.

Overige gevolgen en waarschuwingen

Meerdere instanties nemen maatregelen, of houden de situatie in elk geval scherp in de gaten.

  • Amateurvoetbal: over wedstrijden in het amateurvoetbal neemt de KNVB voor zaterdagavond 20:00 uur een besluit.
  • Profvoetbal: de KNVB hoopt 'zo snel mogelijk' te besluiten over de doorgang van vier eredivisieduels.
  • Veer van en naar Texel: Bij veerdienst TESO bestaat 'een gerede kans' dat afvaarten op zondag komen te vervallen
  • Veer van en naar Terschelling en Vlieland: Rederij Doeksen heeft voor zondag alle vaarten afgelast.
  • Tuinmeubilair, fiets en boodschappen: het Rode Kruis drukt mensen op het hart hun tuinmeubilair op te bergen, de fiets goed vast te zetten en de boodschappen tijdig in huis te halen.
  • Caravans, vrachtwagens: Rijkswaterstaat waarschuwt dat bestuurders maar beter niet met een caravan of lege vrachtwagen de weg op kunnen gaan.

Bron: ANP / Weeronline / NOS