Zonder plastic leven? Ook jij kan dat

200724 plastic.jpg

Het gezin van Marjolein heeft de grote vuilnisbak verkocht, die raakte niet meer vol. Met zijn vijven leven ze al enkele jaren, zo goed als dat kan, plastic- en afvalvrij. En dat hoeft niet moeilijk te zijn. 'Met wat kleine aanpassingen kom je al een heel eind.' 
 

'We hoeven geen rietje in onze frisdrank.' De kinderen van Marjolein zijn helemaal mee in de duurzame levensstijl van het gezin. Toen het nieuws over de plasticsoep en de klimaatverandering te luid klonk, besloten ze om zelf iets te doen. Ze zijn nu nog met weinig, maar het aantal mensen dat een plasticvrij bestaan nastreeft, neemt de laatste jaren sterk toe.

Voor wie gelooft dat de stap te groot is en er daarom maar niet aan begint, heeft Marjolein raad: 'Maak keuzes, het hoeft niet allemaal ineens. Ik dacht zelf lang dat ik wel nog brood in een plastic zak wilde, om het te kunnen invriezen. Maar nu weet ik dat dit ook perfect in een katoenen zak kan.'

Kleine veranderingen

Een stap per keer dus. Zoals: kies voor mayonaise in een glazen pot en niet voor de plastic knijpfles. Bewaar de pot als ‘ie leeg is en hergebruik hem om op de markt noten in te kopen. De markt voor je boodschappen dus, of speciaalzaken zoals de groenten- en kaasboer, liever dan de supermarkt waar alles voorverpakt is. Toch liever een supermarkt? Kijk naar de producten uit de biologische sector, waar plastic sneller wordt vermeden. 

Gebruik een stuk zeep, liever dan douchegel of een plastic handzeeppompje. Er zijn ook lekkere shampoobars voor je haren. Maak schoon met wasbare doeken. En waarom niet je spullen en kleren tweedehands kopen? 'Scheelt ook nog een boel geld.' De vijf gouden tips van Marjolein voor wie plastic wil mijden:

Tip 1: Zakjes en bakjes
Neem je eigen zakjes en bakjes mee als je boodschappen gaat doen. Ruim ze na gebruik op in je boodschappentas. Zo vergeet je ze de volgende keer niet weer mee te nemen.

Tip 2: Kies voor glas of blik
Kun je iets niet verpakkingsvrij krijgen? Kies dan liever voor glas of blik. Dit kan eindeloos gerecycled worden, in tegenstelling tot plastic.

Tip 3: Bewaar je lege glazen potjes
En gebruik ze om losse koffie en thee in te halen, of noten op de markt in te kopen.

Tip 4: Gebruik bijenwasdoeken
Koop of maak je eigen bijenwasdoeken. Hierin kun je kaas bij de kaasboer halen, maar ook de schaaltjes met restjes in je koelkast mee afdekken, of het deeg van je appeltaart in laten rusten. Afspoelen met lauw water en zeep en je kunt de doek een jaar lang hergebruiken.

Tip 5: Maak het zelf!
Van bijenwasdoek tot jam, van schoonmaakmiddel tot handcrème: heel veel producten kun je prima zelf maken. Niet moeilijk, het scheelt geld en het geeft veel voldoening. Recept nodig? Het wereldwijde web is je vriend.

Corona als enige obstakel

Je kan dus je eigen bakjes meenemen naar de winkel en vragen om wat je er koopt daarin te leggen. Schroom niet: je valt er de winkelier niet mee lastig, hij bespaart liever zelf ook op verpakking. Door de coronamaatregelen kan het wel zijn dat de winkelier je bakje of doek niet wil aannemen. Dan kan je altijd voorstellen om het zelf vast te houden en je hand uit te reiken terwijl de winkelier je gekochte waar erin legt.

In jouw buurt kan het zo

Wil je weten waar je in jouw stad of dorp goed verpakkingsvrij boodschappen kunt doen? Zero Waste Nederland organiseert op zaterdag 12 september door het hele land Zero Waste Wandeltours met een gids. En voor meer tips en tricks van Marjolein kun je haar volgen op Instagram: @marjoleindoetgroen.