Zonnebank risicovol? Gebruikers niet geneigd om te stoppen

zonnebank_11319-780.jpg

Onder de zonnebank gaan geeft een sterk verhoogd risico op huidkanker. 'Bangmakerij', vindt bijna 1 op de 5 gebruikers. Van wie het niet afdoet als bangmakerij, heeft de grootste groep het gebruik echter niet verminderd. Slechts 4 procent was voorafgaand aan het onderzoek van Radar niet van het risico op de hoogte, daarvan is nu de helft van plan om te minderen. De meeste gebruikers hebben een apparaat in eigen bezit. Moet dat aan banden worden gelegd, zoals sommige gezondheidsorganisaties bepleiten? Daarover zijn de meningen verdeeld.

Van de ruim 24.000 deelnemers aan het onderzoek over zonnebankgebruik, gaan bijna 3.800 mensen weleens onder zonnebank, of maken gebruik van een elektrische gezichtsbruiner. 30 procent doet dat eens per week, 14 procent meerdere keren per week. 8 procent gaat het jaar rond onder de zonnebank. De meesten (52%) gaan vooral in de minder zonnige seizoenen, 36 procent werkt de kleur bij in aanloop naar korte broeken- en strandweer, of een (strand)vakantie.

Waarom onder de zonnebank?
62%   Bruin worden
50%   Ontspanning
29%   Weerstand opbouwen, vitamine D aanmaken
...
2%     Huidverbetering (rimpels verminderen)

Behalve bruin worden is voor de helft van de gebruikers ook ontspanning een reden. 29 procent hoopt er de weerstand en de aanmaak van vitamine D mee te verhogen. Radar sprak hierover Marlies Wakkee van Erasmus MC. Het klopt inderdaad dat je vitamine D aanmaakt, maar weegt het niet op tegen de schadelijke effecten. De voorzitter van de branchevereniging van zonnebanken vertelt: 'De straling van de zonnebank is vergelijkbaar met de zon aan de Middellandse Zee op een zonnige dag om 12 uur ’s middags'. Precies het tijdstip dat dermatologen je aanraden om uit de zon te blijven. Tenslotte: 2 procent hoopt dankzij de zonnebank de huid te verbeteren en rimpels te verminderen. Terwijl juist de straling een aanjager van huidveroudering is.

Bekijk de uitzending: Bestaat 'verantwoord' zonnebanken?

De meerderheid, 61 procent, heeft een zonnebank of gezichtsbruinend apparaat in eigen bezit. 58 procent maakt niet altijd gebruik van een brilletje of iets anders om de ogen te beschermen. 60 procent gebruikt geen zonnebrandcrème.

Risico zonnebank bekend bij meeste gebruikers

Slechts een paar procent van de huidige zonnebankgebruikers is er niet van op de hoogte dat het zorgt voor een sterk verhoogd risico op huidkanker. Bijna 1 op de 5 heeft hiervan wel gehoord, maar schaart deze berichten onder bangmakerij.

Op de hoogte van verhoogd risico op huidkanker?
78%    Op de hoogte
18%    Vindt het bangmakerij
2%      Wist dat er iets was, niet dat het om huidkanker gaat
2%      Niet op de hoogte

Degenen die op de hoogte zijn van het verhoogde risico, en dit niet als bangmakerij afdoen, hebben hun gebruik in 53 procent van de gevallen niet verminderd. 45 procent heeft dat wel gedaan, 2 procent is dat nog van plan.

Van degenen die niet (geheel) op de hoogte waren van het risico, zegt net iets meer dan de helft (51%) nu van plan te zijn om te minderen. 30 procent weet nog niet of ze willen minderen, 19 procent past het zonnegebruik niet aan naar aanleiding van deze informatie.

Risico zonnebank grootste reden om te stoppen

Ruim 10.000 respondenten maken nu niet meer, maar voorheen wel gebruik van de zonnebank of gezichtsbruiner.

Wist je dat de zonnebank het risico op huidkanker verhoogt?
62%    Nee
33%    Ja
5%      Weet niet

62 procent geeft aan dat zij toen ze nog gebruikmaakten van de zonnebank, niet wisten dat dit het risico op huidkanker sterk verhoogt. Wel is het feit dat het ongezond is de meest genoemde reden om te stoppen: voor 64 procent was dit een reden.

Gestopt met de zonnebank omdat:
64%    Het is ongezond
22%    Teint bijwerken niet meer nodig
13%    Medische redenen
12%    Ik vind het het geld niet meer waard
12%    Je krijgt er rimpels van
11%    Apparaat/studio is er niet meer

Van de oud-zonnebankgebruikers zit 24 procent nu vaker buiten in de zon. 10 procent gebruikt getinte crème of make-up, 8 procent heeft in zelfbruinende crème een alternatief gevonden.

42 procent is nooit onder de zonnebank geweest
De even grote groep (ruim 10.000) heeft nooit gebruik gemaakt van een dergelijk apparaat. De redenen:

Nooit onder de zonnebank omdat:
58%    Het is ongezond
44%    Ik vind het niet nodig
39%    Ik zit liever buiten in de zon
32%    Ik vind het het geld niet waard
11%    Je krijgt er rimpels van

Verbod op zonnebanken?

Aan alle respondenten legden we de vraag voor of de verkoop van zonnebanken aan banden moet worden gelegd.

Verkoop particuliere zonnebanken verbieden?
44%    Nee
22%    Ja, en commerciële studio’s ook
18%    Ja
12%    Geen mening
4%      Anders

Omdat zonnebankgebruik voor een sterk verhoogd risico op huidkanker zorgt, pleit de beroepsvereniging van huidartsen voor een verbod op particuliere verkoop van zonnebanken. 44 procent is tegen: mensen hebben hun eigen verantwoordelijkheid. 40 procent vindt het wel een goed idee: 22 procent vindt dat niet alleen de particuliere, maar ook de commerciële zonnestudio’s verboden mogen worden.

Over het zonnebank-onderzoek
Aan dit onderzoek over het gebruik van zonnebanken en gezichtsbruinende apparaten deden 24.004 mensen mee. Zij vulden tussen 5 en 11 maart een vragenlijst in. De meeste respondenten zijn lid van het Radar Testpanel: een groep van tienduizenden mensen, verspreid over Nederland, die regelmatig hun ervaring en mening delen. Ook (gratis) lid worden?