Zonnepanelen
Karwei beweert dat de zonnepanelen die zij verkopen binnen acht jaar weer terugverdiend zijn. Maar dat is wel erg rooskleurig gesteld.
Door de almaar stijgende energieprijzen gaan steeds meer mensen kijken naar andere energiebronnen zodat ze minder afhankelijk zijn van hun energieleverancier. Een van de mogelijkheden van alternatieve energiewinning is het gebruik van zonnepanelen.
Zonnepanelen leveren continu elektriciteit, zolang er maar licht op valt. De gemiddelde opbrengst is afhankelijk van het maximale vermogen wat het paneel kan leveren. Hoe hoger het vermogen, hoe meer energie het levert, en des te minder energie die je moet afnemen van je leverancier.
Voor particulieren is het vaak een grote stap om zonnepanelen op hun dak te leggen. De aanschaf is duur, er is geen overheidssubsidie meer en de installatie is lastig. Deze zomer startte bouwmarkt Karwei met de verkoop van Doe-het-zelf zonnepanelen. Voor een set betaal je zo'n 2600 euro, maar die verdient zich in circa 8 jaar terug. Zo schrijft Karwei in haar foldermateriaal. Ook de fabrikant, Pfixx Solar Systems, zegt bij telefonisch navragen dat de terugverdientijd 8 jaar is. Toch is dat niet zo.
De terugverdientijd is de tijd die nodig is om het volledige aankoopbedrag te besparen op je energierekening. Deze terugverdientijd bereken je door je gemiddelde opbrengst aan elektriciteit te vermenigvuldigen met de prijs van elektriciteit. Zo weet je wat je jaarlijks bespaart op je eindafrekening.
Zonnepanelen zijn relatief kostbaar. Een aan het net gekoppeld systeem van 1 m2 kost ongeveer 700 euro. Een gekoppeld systeem levert ongeveer 80 kWh per m2 per jaar. Netstroom kost ongeveer 0,20 euro per kWh. Dus met een paneel van 700 euro zorgt voor een besparing van 16 euro op de jaarafrekening van je energieleverancier. Hoe duurder de energie, hoe meer je bespaart met een zonnepaneel.
Omdat je een zonnepaneel niet zomaar hebt terugverdiend, is de beslissing om, geheel of gedeeltelijk, over te gaan op zonne-energie meestal meer een milieubewuste dan een financiële keuze. Elektriciteit wordt in Nederland grotendeels uit aardgas en steenkool opgewekt. Hierbij komen schadelijke gassen vrij, zoals CO2 wat het broeikaseffect versterkt en klimaatveranderingen tot gevolg heeft.
Het benutten van zonne-energie zorgt niet voor uitstoot van schadelijke gassen. Het gebruiken van een zonnepaneel is schoon, stil en duurzaam.
Voor meer informatie over zonnepanelen en het gebruik van zonne-energie kunt u terecht bij de volgende organisaties:www.milieucentraal.nlwww.hollandsolar.nl