Zoom, Houseparty, Google Hangout: privacygevaren bij applicaties voor videobellen

videobellen_gevaren_270320.jpg

Tijdens de coronacrisis worden er vergaderingen gehouden via applicaties als Zoom, zodat het werk thuis kan worden voortgezet. Ideaal zou je zeggen! Maar uit een analyse van VPNgids.nl blijkt dat de apps niet altijd even goed omgaan met de privacy van gebruikers. 

Met de gratis versie van Zoom kun je online videoconferenties houden met maximaal honderd deelnemers. De applicatie biedt tevens de mogelijkheid om te chatten en samen te werken op afstand. Er zijn ook betaalde versies. Afhankelijk van de hoogte van het prijsplan, zijn er andere mogelijkheden en toepassingen. 

Bij Houseparty kunnen maximaal acht mensen meedoen aan een sessie. Het is een sociaal netwerk dat draait om videochatten. Daarnaast kun je ook facemail en notities versturen, en spelletjes met vrienden spelen. De naam Houseparty zegt het eigenlijk al: je kunt de app vergelijken met een echt huisfeest, waarbij er mensen binnenlopen en weer weggaan. Je kunt zelf ook zomaar ergens ‘binnenlopen’. De applicatie wordt voornamelijk door particulieren gebruikt om op afstand in contact te blijven.

In het voordeel van werkgevers

Zoom lijkt in de eerste instantie hét ideale middel om met collega’s in contact te blijven tijdens het thuiswerken. Maar volgens vpngids.nl moet je wel op een aantal dingen letten. 'Zoom is namelijk ingericht in het voordeel van werkgevers: zij kunnen de audio én tekstbestanden van gesprekken opslaan en later teruglezen. Ook de chatberichten die onderling zijn verstuurd, worden bewaard. Zelfs wanneer zij zelf niet deelnamen aan het gesprek.'

Zoom heeft daarnaast de zogeheten 'Attendee Attention Tracker'. Hiermee kunnen werkgevers de aandacht van hun werknemers aan een videogesprek volgen. Als je dertig seconden niet actief bent, krijgt je werkgever daar een melding van. Ook is het goed om te weten dat je bij het versturen van een e-mail of even iets opzoeken in de browser, door Zoom wordt beschouwd als een persoon die 'geen aandacht heeft voor de online vergadering'. 

Doorgeven van gebruikersgegevens

In de algemene voorwaarden van Zoom staat: 'Onze externe serviceproviders en advertentiepartners (bijvoorbeeld Google Ads en Google Analytics) verzamelen automatisch wat informatie over u wanneer u onze producten gebruikt.' Deze activiteiten worden echter niet specifiek aan Facebook gekoppeld. 

Toch mogen bedrijven als Facebook de data inzien voor marketingdoeleinden.  Zo stelt de Zoom-app Facebook op de hoogte van het moment dat de gebruiker de app opent, details over het apparaat van de gebruiker, zoals het model, de tijdzone, de stad van waaruit de verbinding wordt gemaakt en welke telefoonmaatschappij je gebruikt. Ook wordt er een 'unieke adverteerder ID' aangemaakt, die bedrijven kunnen gebruiken om je te 'targeten' met advertenties. 'Naar eigen zeggen is dit technisch gezien niet het verkopen van data, maar zou het volgens sommige regionale of landelijke wetgeving wel als verkoop gezien kunnen worden', aldus de website. 

Houseparty

Ook bij Houseparty zijn er privacygevaren. Alle accounts staan standaard op openbaar. Hierdoor kan iedereen je vinden in de app. Ook kunnen mensen die jij niet kent zomaar in jouw videogesprekken opduiken, je videobeelden zien en meepraten. Volgens vpngids komt dit regelmatig voor en circuleren op Twitter meerdere berichten van gebruikers die dit meemaakten. Je kunt dit voorkomen door de videochat te 'locken', waardoor er niemand meer bij kan. Daarnaast kun je altijd het feestje verlaten met een veeg over het scherm of je camera en microfoon uitdoen. Je kunt overigens ook de app openen zonder dat je vrienden daar een melding van krijgen. Deze ‘sneak into the house-functie’ wordt geactiveerd als je het icoontje van de app ingedrukt houdt. 

Google Hangout

Google heeft ook een eigen videochatservice genaamd Google Hangout. De service brengt drie eerder ontwikkelde producten samen, namelijk: Google Talk, Google+ Messenger en Hangouts. 
Deelnemen aan een videogesprek is erg eenvoudig. Het enige wat je hoeft te doen, is een vergadering instellen en een link delen. Hangouts worden automatisch gesynchroniseerd tussen verschillende apparaten. Als je een Hangout op je computer start, kun je doorgaan met chatten op een ander apparaat, zoals je telefoon. Bij de consumentenversie kunnen tien deelnemers meedoen. 

Er is ook een G Suite-versie (zakelijke account) die aanvullende professionele services aanbiedt, waaronder meer deelnemers. Hiervoor is dus wel een abonnement op het zakelijke platform G Suite vereist. De zakelijke versie loopt echter op zijn eind. Google roept zakelijke gebruikers op om over te stappen naar Hangout Chat en Hangouts Meet. Deze service wordt ook beschikbaar voor privégebruikers. 

Google meldt het volgende over de veiligheid van Google Hangout: 'Alle video- en audiostreams in Meet worden versleuteld. Gebruikers kunnen op een veilige manier deelnemen, ook vanaf een externe locatie. Uitgenodigde gebruikers ontvangen een e-mailuitnodiging en worden niet automatisch toegevoegd voor privacy- en misbruikbescherming.'

Hier slechts een greep van de Tweets die er rondgaan over Zoom en Houseparty:

Bekijk op twitter.com