background branding

Zorgen om uitblijven coronapil in Nederland

22-08-17-paxlovic-covid-corona-pil-pfizer-179723057_s.jpg

De coronapil Paxlovid, van farmaceut Pfizer, is nog niet beschikbaar in Nederland. Daarmee lopen wij achter ten opzichte van de meeste andere West-Europese landen. Bij mensen met een verhoogd risico op ziekenhuisopname na besmetting met covid, kan de pil voorkomen dat zij ernstig ziek worden. Dit meldt BNR. 

Nederland is nog steeds in onderhandeling met Pfizer, terwijl de pil in buurlanden al wordt voorgeschreven. Experts laten aan BNR weten dit onbegrijpelijk te vinden. Ze pleiten ervoor het middel snel in Nederland verkrijgbaar te maken en zien het als probleem dat het zo lang duur.

Geen goede redenen

Nicole Hunfeld, vicevoorzitter van apothekersorganisatie KNMP laat het volgende weten. ‘Ik zou geen enkel argument kunnen verzinnen waarom Nederland zo traag is.’ Ze stelt dat Nederland niet over de brug komt. ‘De onderhandelingen zijn al maanden bezig. En dat terwijl het medicijn mensen die bijvoorbeeld een orgaantransplantatie hebben ondergaan, echt veel lucht kan geven. Voor die mensen is er verder niets. Zij zitten nu nog steeds veel binnen, en dragen nog steeds een mondkapje, uit angst om ernstig ziek te worden.’

Bron: BNR