Zorginstituut: artsen plaatsen te vaak onnodig een inwendige defibrillator

ANP-309603952.jpg

Bij veel te veel patiënten worden er inwendige defibrillatoren (een apparaatje dat het hart een schok geeft bij een ritmestoornis) geplaatst. Bij een op de vijf patiënten draagt het apparaatje namelijk niets bij aan de overlevingskans, hoewel er wel risico op complicaties is. Dat stelt volgens de Volkskrant het Zorginstituut in een verbetersignalement. 

Het Zorginstituut bepaalt wat er in het basispakket van de zorgverzekering hoort te zitten. Volgens het instituut krijgen ieder jaar 6000 patiënten in Nederland een inwendige defibrillator (icd). Daarvan zouden er 1200 overbodig zijn. Als cardiologen deze defibrillatoren niet zouden plaatsen, scheelt dat elk jaar 20 miljoen euro aan zorgkosten. 

Verbetersignalement

Het ‘verbetersignalement’ is het resultaat van een discussie die een paar jaar speelt tussen cardiologen, patiëntenverenigingen en het Zorginstituut. ‘Maar er is een verschil van inzicht tussen wat het Zorginstituut goede zorg vindt en wat cardiologen goede zorg vinden’, vertelt Cor Allaart, hoogleraar cardiologie aan het Amsterdam UMC en medeopsteller van belangrijke cardiologie-richtlijnen.

Bron: de Volkskrant