background branding

Zorgpremie toch bijna tientje per maand omhoog

zorg-premiestijging-2017-780.jpg

Nederlanders gaan toch fors meer betalen voor de zorgpremie in 2017. Ondanks de toezeggingen van de regering op Prinsjesdag dat dit slechts 3,5 procent zou zijn, blijkt het in de praktijk bijna 10 procent te zijn. De Telegraaf meldt dat de zorgpremie met bijna een tientje per maand omhoog gaat.

Zorgverzekeraar DSW heeft als eerste de nieuwe premie bekend gemaakt. Deze gaat van 98,75 euro naar 108 euro per maand. Daarmee zet DSW de toon voor de andere zorgverzekeringen, die vaak pas half november met hun premies komen.

Dure medicijnen, uitbreiding basispakket

Als belangrijke redenen voor deze premiestijging worden genoemd: een toename van het gebruik van dure medicijnen, uitbreiding van het basispakket en hogere kosten van de wijkverpleging.

Vorig jaar nog legde DSW zelf flink geld bij om de premie laag te kunnen houden. Maar nu die reserves flink geslonken zijn, is daar minder geld voor.

'Weinig over van feestbegroting'

Patiëntenfederatie Nederland is woedend over de aangekondigde verhoging. 'Een koude douche', aldus de patiëntenvereniging. 'Alle koopkrachtberekeningen gaan uit van een stijging van 3,50 euro. Dit is drie keer zoveel. Die koopkrachtberekeningen zijn dus niets meer waard. Ik ben benieuwd hoe de Tweede Kamer dit bij de Financiële Beschouwingen gaat oplossen. Het eigen risico blijft veel te hoog en nu ook nog deze enorme verhoging van de zorgpremie. Van de feestbegroting is voor patiënten en verzekerden, voor iedereen dus, weinig meer over op die manier', aldus directeur Dianda Veldman.

Geen reactie Schippers

Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) reageert niet op de aangekondigde zorgpremieverhoging van bijna 10 procent van DSW. 'Net als vorige jaren zullen we niet steeds op de afzonderlijke premie-bekendmakingen van de zorgverzekeraars reageren. We wachten het af tot alle premies bekend zijn', laat de bewindsvrouw dinsdag weten.

Bron: ANP