'Zorgpremies zullen met 10% per jaar gaan stijgen'

zorgpremie_stijging.png

De premies voor de basisziektekostenverzekering zullen vanaf 2018 fors gaan stijgen met zo'n 100 tot 250 euro per jaar. Verzekeraars raken namelijk door hun financiële reserves heen. Ingrijpende maatregelen lijken nodig.

Wim Groot, hoogleraar gezondheidseconomie zegt daarover tegen EenVandaag: 'Als de zorgpremies met 10% per jaar gaan stijgen, dan betekent dat toch dat een groot deel van de inkomensstijging voor veel mensen misschien wel de volledige inkomensstijging op zal gaan aan hogere zorgpremies'.

Ruben Wenselaar, voorzitter raad van bestuur Menzis: 'Het Centraal Planbureau heeft al uitgerekend dat als er niets gebeurt dat iemand met een modaal inkomen straks 40% van het inkomen aan zorg uitgeeft, dat is onhoudbaar'.Bekijk het hele fragment op de website van EenVandaag

Premie flink omhoog door rode cijfers verzekeraars

De vier grote zorgverzekeraars -Achmea, CZ, Menzis en VGZ - schreven vorig jaar allemaal rode cijfers. Voor verzekerden kan dat maar één ding betekenen: de premie gaat volgend jaar flink omhoog.

Premie onder de kostprijs

Verzekeringsmaatschappijen potten echter veel meer op dan nodig en onder druk van onder andere minister Schippers haalden ze de afgelopen jaren geld uit hun spaarpot om zo de premiestijging te temperen. CZ bijvoorbeeld legt dit jaar per verzekerde 12 euro per maand toe op de premie van de basisverzekering. Vorig jaar was dat nog 15 euro. Het bedrag zal verder omlaag gaan, omdat verzekeraars stellen niet oneindig een premie onder de kostprijs aan te kunnen bieden.

Premie blijft stijgen

Volgens de verzekeraars zullen de premies de komende jaren blijven stijgen als het mes niet verder in de zorgkosten gaat. Die namen in ruim tien jaar tijd explosief toe - van 70 miljard in 2006 naar ruim 95 miljard vorig jaar - en blijven jaarlijks groeien. Nu al draagt een modaal gezin volgens het Centraal Planbureau bijna een kwart van het inkomen af aan zorgpremies. Bij ongewijzigd beleid zal dat de komende vijftien jaar oplopen tot wel 40 procent.

Achmea-topman Van Duin voorspelde eerder dit jaar al een stijging oplopend tot 20 euro per maand. CZ-baas Van der Meeren rekent op zo’n 8%, zo’n 12 euro per maand. Menzis en VGZ laten zich er nog niet over uit, maar ook zij erkennen dat de zorgpremie verder omhoog zal gaan. Niet alleen komend jaar, maar ook de jaren erna.

Half november wordt bekend hoe de nieuwe premies er voor 2018 uit gaan zien.

Bron: EenVandaag