‘Zorgreserve’ voor volgende coronagolf is nog lang niet compleet

22-07-16-zorgreserve-vrijwilligers-ANP-426833912.jpg

Het doel om ‘zorgreservisten’ voor een volgende coronagolf te werven verloopt traag. Nog maar 1350 mensen zijn aangemeld bij de zogenaamde Nationale Zorgreserve, terwijl het doel 5000 is. Dat komt volgens sommige zorginstanties doordat de Nationale Zorgreserve te veel eisen stelt aan vrijwilligers. Dat schrijft AD.

Het kabinet heeft 30 miljoen euro gebudgetteerd om reservetroepen te verzamelen die inzetbaar zijn bij een nieuwe coronagolf en andere crises - denk aan een watersnoodramp of een oorlog. 

Alleen mensen met zorgdiploma kunnen zich opgeven

Een woordvoerder van de Nationale Zorgreserve zegt tegen AD dat het moeilijker is om vrijwilligers te vinden nu corona geen crisis is. ‘Daar komt bij dat alleen mensen met een zorgdiploma zich kunnen inschrijven. Tijdens de eerste coronagolf meldden zich ook veel mensen zonder zorgdiploma aan, zoals horecapersoneel dat door de lockdown thuis zat.’ 

Actiz: iedereen met een hart voor de zorg is welkom

Ook andere zorginstanties wijzen op de opleidingseisen van de Zorgreserve. Zowel brancheorganisatie ActiZ voor verpleeg- en verzorgingstehuizen als Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland stellen dat het mensen werven wordt belemmerd door de diploma-eis. Een ActiZ-woordvoerder zegt: ‘Uiteraard hebben wij verpleegkundigen en artsen nodig met diploma’s. Mar het personeelstekort in de ouderenzorg is zo groot, dat iedereen met een hart voor de zorg bij ons welkom is om te helpen.’ 

Pijlen gericht op voormalige artsen als reservist

De Nationale Zorgreserve richt zich nu vooral op voormalige artsen. Een speciaal takenpakket ligt klaar voor deze groep, met extra verantwoordelijkheden. Dat moet assistentie in crisissituaties interessanter maken voor onder andere gepensioneerde dokters en artsen met managementtaken.

Bron: AD