background branding

Zorgsector moet meer pensioenpremie betalen

09112020zorgpersosneel.jpg

Werknemers en bedrijven in de zorgsector moeten vanaf volgend jaar extra pensioenpremie betalen en de kans op kortingen is 'reëel'. Het Pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW) heeft besloten om de premie in 2021 met 1,5 procentpunt te verhogen naar 25 procent. In 2021 komt daar nog eens 0,8 procentpunt bij. Dat is nodig omdat PFZW door de economische omstandigheden een lager rendement verwacht te behalen op de lange termijn.

'De lage rente waarmee we wettelijk moeten rekenen, zorgt ervoor dat de financiële positie van PFZW niet goed is', schrijft het pensioenfonds. Of de pensioenen volgend jaar nog moeten worden gekort, wordt pas na 31 december duidelijk. 'Die kans is reëel', aldus het PFZW.

De werkgever en werknemer betalen de verhoging samen

De werkgever en werknemer betalen de pensioenpremie samen, en ook de verhoging. Welk percentage de werkgever betaalt ligt volgens PFZW aan de cao. Volgens een rekenvoorbeeld op de website van het pensioenfonds betekent de verhoging van de premie dat een medewerker die een nettosalaris ontvangt van 2750 euro en fulltime werkt, straks elke maand 13,50 euro netto extra premie betaalt. Een medewerker die 4000 euro netto verdient en fulltime werkt, betaalt straks netto 28 euro meer premie per maand.

PFZW is met zo'n 2,9 miljoen deelnemers een van de grootste pensioenfondsen van Nederland.

Lees ook: Wat weet jij van je pensioenregeling?

Bron: ANP