Zorgtoeslag aanvragen: gebruik dit stappenplan

toeslagen-20-10-2017-780.jpg

Hoe vraag je zorgtoeslag aan? Radar legt uit hoe het werkt en waar je op moet letten.

1. Heb je recht op zorgtoeslag?

Kom jij in aanmerking voor zorgtoeslag en zo ja, hoeveel ontvang je dan per maand?

In 2019 moet je in ieder geval:

  • 18 jaar of ouder zijn;
  • een Nederlandse zorgverzekering hebben;
  • de Nederlandse nationaliteit hebben of een geldige verblijfsvergunning;
  • je (gezamenlijke) inkomen en eigen vermogen mogen niet te hoog zijn;

Gebruik de rekenhulp

Met een rekenhulp van de Belastingdienst kun je kijken op hoeveel zorgtoeslag jij recht hebt.

Houd er rekening mee dat onder meer de volgende gegevens worden gevraagd:

Toeslagpartner

Je moet onder meer invullen of je een toeslagpartner hebt. Dit kan bijvoorbeeld je echtgenoot of geregistreerde partner zijn. Maar het kan ook iemand zijn die op hetzelfde adres is ingeschreven. Heb je een toeslagpartner, dan heb je ook zijn of haar gegevens nodig om de proefberekening te maken.

Toetsingsinkomen

Ontvang je salaris, uitkering en/of pensioen? Vul het totaalbedrag wat je krijgt aan inkomsten in bij 'toetsingsinkomen'.

Vermogen

Je krijgt de vraag of je meer dan een bepaald bedrag aan spaargeld of beleggingen hebt. Is het bedrag te hoog, dan kan het zijn dat je geen zorgtoeslag ontvangt.

Vergeet niet: het gaat dus om een proefberekening. Er is geen rekening gehouden met bijzondere situaties.

2. Hoe vraag je zorgtoeslag aan?

Log in via deze link en volg alle stappen. Je moet inloggen met je DigiD. Houd je inkomensgegevens en informatie over je vermogen (en eventueel die van je toeslagpartner) bij de hand.

Let op: check altijd of je via de Belastingdienst je zorgtoeslag aanvraagt. Er zijn allerlei commerciële bedrijven actief die voor een paar tientjes je zorgtoeslag regelen. Toeslagen aanvragen bij de Belastingdienst kost niets. Je betaalt dus niet alleen onnodig veel geld voor iets dat eigenlijk gratis is, je moet ook je burgerservicenummer invoeren. Dat nummer is alleen bedoeld woord communicatie tussen de overheid en burgers.

Lees ook: Opgelet bij het aanvragen van zorgtoeslag bij Zorgtoeslag.nl

3. En nu?

Als je de zorgtoeslag hebt aangevraagd, krijg je binnen 5 weken een brief via de Berichtenbox op MijnOverheid. Via Mijn toeslagen (klik op de blauwe knop met 'Inloggen Mijn toeslagen') kun je al zien hoeveel je gaat ontvangen en wanneer je voor het eerst het bedrag op je rekening krijgt. Meestal is dat de 20e van de maand ná de maand waarin je toeslag hebt aangevraagd.

Als je eenmaal zorgtoeslag hebt aangevraagd, en je blijft voldoen aan de voorwaarden, dan loopt de toeslag automatisch door. Geef het wel zelf door als er iets verandert in jouw situatie: als je bijvoorbeeld meer gaat verdienen of gaat samenwonen. Doe je dit niet, dan kan het zijn dat je na een aantal maanden een flink bedrag moet terugbetalen.

4. Nog vragen?

Ga naar de site van de Belastingdienst. Je vindt hier meer informatie over bijvoorbeeld de definitieve berekening van je toeslagen, en wat je moet doen als je te veel ontvangen zorgtoeslag moet terugbetalen.

Problemen met de aanvraag

Lukt het niet om zelf zorgtoeslag aan te vragen? Er zijn organisaties die je kunnen helpen. Denk aan: de gemeente, ouderenbonden en andere maatschappelijke organisaties.

Je kunt hier je woonplaats invullen om te kijken welke toeslagenservicepunten er bij jou in de buurt zijn. Je kunt ook met de Belastingtelefoon bellen: 0800 - 0543. Dit is gratis. Het nummer is van maandag tot en met donderdag bereikbaar van 8.00 tot 20.00 uur en op vrijdag van 8.00 tot 17.00 uur. Houd dan ook je burgerservicenummer bij de hand (die vind je bijvoorbeeld op je paspoort).

Dit is een artikel van 20 oktober 2017, door de redactie geüpdatet op 20 februari 2019.

Bron: Belastingdienst Toeslagen / Rijksoverheid