Zorgverzekeraar DSW verhoogt zorgpremie voor 2020

dsw-zorgverzekeraar-24-09-2019-780.jpg

Zorgverzekeraar DSW verhoogt de zorgpremie in het komend jaar met 6 euro per maand. Dat is meer dan de 3 euro per maand die het kabinet op Prinsjesdag voorzag voor de premies in 2020. De DSW-basisverzekering gaat daardoor 118 euro per maand kosten.

'Die 3 euro extra zit hem in het feit dat we vorig jaar nog 5 euro konden teruggeven uit onze reserves om de premiestijging te dempen. Dit jaar kan dat nog maar 2 euro zijn', zegt Aad de Groot, de nieuwe bestuursvoorzitter van DSW.

De prijsstijging is volgens DSW onder meer noodzakelijk vanwege hogere zorgkosten. 'Iedereen vindt dat mensen in de zorg meer moeten verdienen, omdat er een achterstand ingehaald moet worden', zegt De Groot. 'We verwachten dat de lonen bijgetrokken gaan worden in de zorg en dat komt voor de helft weer terug in de hogere premie.'

Eigen risico blijft gelijk

Het eigen risico blijft bij DSW gelijk op 375 euro. Dat is een tientje onder het wettelijk vastgelegde bedrag van 385 euro. Door een lager eigen risico te hanteren, maakt DSW duidelijk dat het voorstander is van een eerlijkere verdeling van zorgkosten tussen chronisch zieke en gezonde mensen. Voormalig DSW-topman Chris Oomen voerde het lagere eigen risico in. Hij noemde het oneerlijk dat gezonde klanten een premievoordeel krijgen door hun eigen risico flink op te hogen.

Premies voor 2020 uiterlijk 12 november bekend

DSW is ieder jaar de eerste zorgverzekeraar die zijn premie bekendmaakt. Uiterlijk 12 november moeten alle premies voor 2020 bekend zijn. Vergelijkingssite ZorgKiezer verwacht dat de meeste zorgverzekeraars hun premie volgend jaar 'grofweg gelijk' kunnen houden. 'Toch zijn er bij een paar verzekeraars grotere premieverschillen mogelijk doordat de financiële uitgangspositie en de resultaten op zorginkoop tussen de verzekeraars onderling sterk van elkaar verschillen.'

De zorgverzekeraars maakten vorig jaar winst op de basisverzekering (gemiddeld 19 euro per premiebetaler), zegt Zorgkiezer, en hebben beperkte ruimte om de stijging van de zorgkosten op te vangen.

Bron: ANP