background branding

Zorgverzekeraar mag niet in medische gegevens

Zorgverzekeraars mogen geen kijkje nemen in de medische gegevens van patiënten. Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) benadrukte dinsdag in de Tweede Kamer dat alleen hulpverleners toegang hebben tot in de computer opgeslagen medische gegevens.

'We hebben de rol van de zorgverzekeraar vastgelegd. Hij blijft ver van opgeslagen medische gegevens', aldus de minister. Wie toch ongeoorloofd snuffelt in de medische gegevens, is strafbaar. Volgens Schippers staat daar 1 tot 4 jaar cel op of een boete van 18.500 euro.

Huisartsen, apothekers en de Nederlandse Patiënten en Consumenten Federatie werden het onlangs eens over een doorstart van het elektronisch patiëntendossier (EPD). De Eerste Kamer zette eerder dit jaar een streep door plannen voor een landelijk EPD, omdat de elektronische uitwisseling van medische gegevens niet veilig genoeg kon gebeuren. Renske Leijten (SP) wil daarom dat de Kamer stemt over de voortgang van dit project.

De Kamer wil ook nog veel meer weten over de rol van de zorgverzekeraars. PVV en SP vrezen dat de zorgverzekeraars te veel macht krijgen, aangezien die duidelijk hebben gemaakt dat ze alleen contracten zullen afsluiten met hulpverleners die de medische gegevens elektronisch opslaan en kunnen uitwisselen. ,,Als huisartsen zich niet willen aansluiten, wat gebeurt er dan met hen en met hun patiënten'', vraagt Karen Gerbrands (PVV) zich af.

Schippers vindt dat niet de verzekeraars, maar beroepsgroepen als huisartsen zelf hun richtlijnen opstellen. Op de veiligst mogelijke manier werken met een soort elektronisch patiëntendossier is ook een richtlijn, zei de minister.

Bron: ANP