Zware pijnstillers op vervalst recept - reactie KNMG

In de tv-uitzending van 29 oktober 2018 besteedt Radar nogmaals aandacht aan de mogelijkheid om zware pijnstillers te verkrijgen met behulp van valse recepten. Artsenfederatie KNMG (voluit: Koninklijke Nederlandsche Maatschappij tot bevordering der Geneeskunst) heeft naar aanleiding van Radars bevindingen de volgende reactie gestuurd.
'Artsen stellen het belang van hun patiënten, een goede gezondheidszorg en dus de kwaliteit en veiligheid van farmacotherapie voorop. Daarom heeft de KNMG in 2013, samen met veel andere zorgpartijen de Richtlijn Elektronisch voorschrijven gepubliceerd. In deze richtlijn staat onder andere opgenomen dat voorschrijvers bij het voorschrijven van geneesmiddelen gebruik moeten maken van een elektronisch voorschrijfsysteem (EVS). Dat is een geautomatiseerd systeem (expertsysteem) dat de volgende functies heeft:
a Bewaken op interacties met andere geneesmiddelen die de patiënt gebruikt;
b Bewaken op individuele gevoeligheden, ongevoeligheden of overgevoeligheden van de patiënt voor het desbetreffende geneesmiddel;
c Bewaken op onjuiste dosering;
d Bewaken op (pseudo) dubbelmedicatie;
e Bewaken op contra-indicaties en andere patiëntkenmerken.
De richtlijn bevat ook enkele uitzonderingsmogelijkheden op de verplichting tot elektronisch voorschrijven, bijvoorbeeld als er op een locatie wordt voorgeschreven waar elektronisch voorschrijven niet mogelijk is (bijvoorbeeld tijdens visites), of als een voorschrijver slechts zelden een geneesmiddel voorschrijft (bijvoorbeeld een bedrijfsarts).
De richtlijn bevat geen verplichting voor voorschrijvers om recepten elektronisch te verstrekken aan apothekers. In de uitzonderingsgevallen is dat immers niet altijd mogelijk.
De KNMG heeft geen aanwijzingen dat de Richtlijn elektronisch voorschrijven niet zou worden nageleefd. Het toezicht daarop wordt uitgeoefend door de Inspectie voor de gezondheidszorg.'