'Zware slaappillen op Marktplaats.nl'
Particuliere handelaren bieden op advertentiesites als Marktplaats.nl op grote schaal zware slaap- en kalmeringsmiddelen aan. Die worden zonder tussenkomst van een arts verkocht. De middelen vallen vanwege hun verslavende werking onder de opiumwet. Handelaren overtreden ook de geneesmiddelenwet omdat particulieren geen medicijnen mogen verkopen.
De Volkskrant traceerde in een week tijd tientallen handelaren die soms grote hoeveelheden diazepam (valium) en oxazepam (seresta) aanbieden van bekende merken als Roche en Katwijk Farma. Na contact via de mail of de telefoon, konden de medicijnen worden afgehaald of verzonden. Sommige handelaren verkochten 'vanwege de grote belangstelling' alleen minimaal honderd tot honderdvijftig pillen per klant.
Vorig jaar vroeg de Inspectie voor de Gezondheidszorg advertentiesites als marktplaats.nl en speurders.nl om advertenties voor medicijnen te weren. Maar de controle op het aanbod verslapt. De Inspectie mag zelf geen pseudo-aankopen doen om de handelaren te achterhalen. Eén van de handelaren voert de website rochevalium.org. Fabrikant Roche heeft de Inspectie gevraagd daartegen op te treden. De zoektocht naar de eigenaar strandt tot dusver in Panama.
Het internetaanbod van slaap- en kalmeringspillen is aanlokkelijk voor patiënten die de medicijnen niet (meer) van hun eigen arts krijgen. Huisartsen worden geacht het gebruik van de middelen terug te dringen. Ook in het partycircuit zijn de zogeheten 'pammetjes' populair, bijvoorbeeld als slaapmiddel na een feestnacht vol opwekkende drugs.
De illegale verkoop van opiaten via het internet lijkt een onbedoeld effect van de nieuwe geneesmiddelenwet. Sinds een jaar mogen artsen via het internet geen recepten meer uitschrijven aan patiënten die zij niet kennen. Vorig jaar bestelde de Volkskrant nog moeiteloos het opiaat lorazepam via de site dokteronline.nl. De site heeft de opiaten uit het assortiment gehaald maar verkoopt nog wel receptplichtige erectie- en afslankpillen.
Na invoering van de wet zijn vijf kleine medicijnensites gestopt of hebben hun handelwijze aangepast. De twee grootste aanbieders, dokteronline.nl en de erectiepillensites van de firma Netpharm blijven de regels ontduiken. Ze zeggen te werken met anonieme, buitenlandse artsen die niet aan de Nederlandse wet hoeven te voldoen.
De medicijnen van dokteronline worden geleverd via de reguliere Rotterdamse Binnenweg Apotheek. Volgens apothekersorganisatie KNMP overtreedt deze apotheek de wet en is sprake van onverantwoorde zorg. De apotheker weigert de naam van betrokken artsen te noemen. De KNMP noemt dat 'schandalig'.
Bron: Volkskrant.