Zwemmersjeuk: wat kun je ertegen doen?

zwemmersjeukrecratieplassen27juni.jpg

Mooi weer betekent dat mensen massaal buiten gaan zwemmen, bijvoorbeeld in recreatieplassen. Met als gevolg dat er bij huisartsen veel meldingen van zwemmersjeuk worden gemaakt. Waardoor ontstaat zwemmersjeuk en wat kun je ertegen doen?

Zwemmersjeuk kenmerkt zich door kleine, rode, jeukende bultjes. Het ontstaat door larven van platworm die in het water leven. Het larfje nestelt zich onder je huid. De jeuk begint meestal na tien tot dertig minuten en gaat bij de eerste besmetting meestal na een half uur weer weg. Op de plek van de bultjes kunnen enkele weken later opnieuw rode bultjes ontstaan. Dit is een reactie op het doodgaan van de larven.

Krab de wondjes niet open

Zwemmersjeuk gaat meestal vanzelf weer over, maar de tweede keer dat je besmet raakt kan heftiger zijn dan de eerste keer. De jeuk is dan erger en de bultjes kunnen groter zijn. Toch gaat ook dan de besmetting vanzelf weer over. Maar let wel op: krab de wondjes niet open! Dat kan leiden tot een huidontsteking.

Waar moet je op letten om zwemmersjeuk te voorkomen?

  • Mijd plekken waar wordt gewaarschuwd voor zwemmersjeuk. Volgens het RIVM zijn dit vooral plaatsen 'met niet zo heel diep, stilstaand of langzaam stromend water'. Aan de gemeente kun je vragen of er iets bekend is over zwemmersjeuk bij een bepaalde recreatieplas.
  • Blijf uit de buurt van riet en waterplanten. Dit zijn plekken waar veel larfjes kunnen zitten.
  • Douche wanneer mogelijk meteen na het zwemmen. Kan dit niet meteen? Droog je dan in elk geval goed af. Let ook op de randen van je zwembroek, badpak of bikini. Deze plekken drogen niet zo snel op.

Wanneer moet je naar de dokter?


Ontdek je de bultjes bij jezelf en heb je net in zoet water gezwommen? Dan is het meestal niet nodig om naar de dokter te gaan. Je weet dan waar de bultjes precies vandaan komen en ze kunnen verder geen kwaad. Is de jeuk ondraaglijk, gebruik dan mentholpoeder of -gel, of zalfjes die bijvoorbeeld ook werken tegen muggen- en kwallenjeuk. Houden de klachten aan, krijg je infectie door het krabben of krijg je tegelijkertijd koorts, raadpleeg dan je huisarts.

Bron: RTL Nieuws/Nationaal Park Zuid-Kennemerland/Thuisarts