Vis
Tonnen subsidie stopt het ministerie van Landbouw, Natuur & Visserij in het promoten van vis, omdat het zo goed voor de consument is. Tenminste twee keer per week zou vis op het menu moeten staan. Daarnaast vinden visoliecapsules gretig aftrek.
Maar zijn vis en visolie wel zo gezond als beweerd wordt? Hoeveel gif
zit er in vis, met welke hoeveelheid vis in je eten overschrijd je de
dioxine-norm, wat is de zin en onzin over visolie en wat betekent de
huidige visvangst voor de toekomst van de zee?
Radar laat
wetenschappers, natuurbeschermers, politici en het Voedingscentrum aan
het woord.
Deel je ervaringen, stel vragen en discussieer met andere leden over dit onderwerp.
Laatste reacties
91Tonnen subsidie stopt het ministerie van Landbouw, Natuur & Visserij in het promoten van vis, omdat het zo goed voor de consument is. Tenminste twee keer per week zou vis op het menu moeten staan. Terecht? Radar laat wetenschappers, natuurbeschermers, politici en het Voedingscentrum hierover aan het woord. Maandag 3 november, 20.30 uur, Nederland 1 Herhaling: woensdag 5 november, 15.25 uur, Nederland 1 Via onze website kunt u de reactie lezen van Dos Winkel en het Voedingscentrum. http://www.trosradar.nl/index.php?id=uitzending&itemUid=1295 Deze staat onderaan het artikel.
weet nu al wat het antwoord zal zijn.Vis is volgens milieuaktivisten niet duurzaam gevangen, en er zit zoveel gif in en wetenschappers zeggen dat de zeeen leeg gevist worden. Wanneer komt er svp eens een eind aan dat gezeur van dames en heren die het allemaal zo goed weten.Belachelijk dat Radar hier nog aandacht aan besteed
Je mag denken dat je al weet wat het antwoord zal zijn waar je vervolgens een mening over mag hebben. Het vooraf belachelijk vinden dat Radar daar aandacht aan besteedt lijkt mij voorbarig. Een ander aspect is bovendien de gezondheid die aan vis(vetzuren) wordt toegeschreven. Wat betreft fatale hartziekten laten observationele studies zien dat een hogere inname van visvetzuren het risico hierop verkleint. De verklaring van een antiaritmisch effect is echter onduidelijk en wordt niet altijd door onderzoek bevestigd. Bij niet-fatale hartziekten wordt dit effect echter niet gezien. Onderzoek met klinische uitkomstmaten laat geen beschermend effect van visvetzuren zien op hart- en vaatziekten. Voor de kleine patientengroep met een ventriculaire tachycardie (die geen antiaritmische medicatie krijgen voorgeschreven) lijkt het risico op hartritmestoornissen zelfs licht verhoogd, terwijl patienten die al een hartinfarct hebben gehad visvetzuren wel het risico op hartritmestoornissen verkleint. Er is dus nog onderzoek nodig om enkele voordelen van visvetzuren op hart- en vaatziekten overtuigend te bevestigen. Van mij mag Radar daar aandacht aan besteden. Whelton SP, He J, Whelton PK, Muntner P. Meta-analysis of observational studies on fish intake and coronary heart disease. Am J Cardiol. 2004;93:1119-23. He K, Song Y, Daviglus ML, Liu K, Horn L van, Dyer AR, et al. Accumulated evidence on fish consumption and coronary heart disease mortality: a meta-analysis of cohort studies. Circulation. 2004;109:2705-11. Raitt MH, Connor WE, Morris C, Kron J, Halperin B, Chugh SS, et al. Fish oil supplementation and risk of ventricular tachycardia and ventricular fibrillation in patients with implantable defibrillators: a randomized controlled trial. JAMA. 2005;293:2884-91 Brouwer IA, Zock PL, Camm AJ, Böcker D, Hauer RN, Wever EF, et al. Effect of fish oil on ventricular tachyarrhythmia and death in patients with implantable cardioverter defibrillators: the Study on Omega-3 Fatty Acids and Ventricular Arrhythmia (SOFA) randomized trial. SOFA Study Group. JAMA. 2006;295:2613-9 Een update van het effect van visvetzuren op hart- en vaatziekten is onlangs verschenem in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde.